Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi står upp för jämställdheten

Det som gjort Sverige till ett av världens mest jämställda länder är vår envisa kamp för vårt väl utvecklade välfärdssamhälle. Att kvinnor har fått möjlighet att utbilda sig, vår föräldraförsäkring i världsklass och vår väl utbyggda barnomsorg har gjort det möjligt för kvinnor att kunna arbeta och försörja sig själva och kunna leva mer jämställda liv.

Vi S-kvinnor anser att man tydligt måste ta ställning mot det som drar isär vårt samhälle. När fundamentalistiska tolkningar av religion får ett alldeles för starkt grepp, måste vi

utmana detta.

Många människor har kommit till Sverige ifrån länder med kvinnoförtryck och fundamentalistisk förtyck. Vi menar att vi sviker dem om vi inte reagerar. Vi väljer att stå upp för det samhälle som vi själva, våra mödrar och våra far- och mormödrar har kämpat för så länge.

Vi tar tydligt ställning mot heltäckande klädsel för kvinnor i vårt öppna samhälle. Heltäckande slöja är ett sätt att utestänga kvinnan från kontakter med andra människor än den närmaste familjen.

Hur man klär sig privat lägger vi oss inte i, men anser att det inte är rätt att förskollärare, lärare, sjuksköterskor eller andra som är anställda av stat, kommun eller landsting ska bära heltäckande kläder.

Att vägra skaka hand med en kvinna eller att tvinga en annan person att bära heltäckande slöja är exempel på religiös extremism, och vi förespråkar ett tydligt avståndstagande ifrån detta. Vi anser inte att skyddet av religion ska gå före skyddet mot att slippa könsdiskrimineras.

Varje minut dör en kvinna i världen till följd av obefintlig mödravård och osäkra aborter. Det är en halv miljon kvinnor som går förlorade varje år.

99 procent av de drabbade finns i fattiga länder, där religiös fundamentalism och abortmotstånd fått bestämma.

Med tillgång till preventivmedel, läkarvård, sexualundervisning och säkra aborter skulle de kvinnor som blivit oönskat gravida kunna räddas. Hög mödradödlighet är ett tecken på att kvinnors liv inte respekteras.

Vi måste stå upp mot de krafter som använder religionen för att motsätta sig rätten till fria, säkra och lagliga aborter – både i världen och här hemma i Sverige.

Vi måste vara motbilder till detta och ge röst åt förnuftet.

Kvinnans rätt att själv få bestämma över sin egen kropp är en mänsklig rättighet som måste respekteras.

Lika självklart som det är för oss att försvara vars och ens rätt att tro på vad man vill är det också att bekämpa krafter som verkar för kvinnoförtryck och segregering!

ordförande S-kvinnor i Södertälje

Karin Östlund (S)

medlem S-kvinnor i Södertälje

Anna Bohman (S)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel