Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi står upp för hbtq-rörelsen

Happy pride har man önskat på sociala medier inför Europride i Stockholm och Göteborg. Pride-rörelsen uppstod under 1960-talet då man ville verka för homosexuellas rättigheter i en situation där starkt förtryck rådde. Rörelsen ville att man skulle känna stolthet, pride, inför sin sexuella identitet och tillhörighet.

Det har runnit mycket vatten under broarna sedan 60-talet, men att utropa Happy pride känns fortfarande väldigt långt ifrån den verklighet många hbtq-personer befinner sig i. I Raqqa fruktade många homosexuella för sina liv när IS intog staden. Många liv gick också till spillo. Homosexuella ska ha slängts ner från hustak i staden. Det sägs nu att man satt upp prideflaggor på de hustak där homosexuella dödats. De färgglada flaggorna vajar där som ett tecken på de brott som begåtts och för att ge hopp om seger över terrorn. I Sverige har rättigheterna för hbtq-personer kommit ganska långt. Pridetågen tenderar att bli glittrande tåg av folkfestkaraktär där kampen gått förlorad. I kampens ställe finns ett allmänt bejakande av allt möjligt. 

Att kämpa för rättigheter är inte det samma som att säga ja till alla uttryck för mänsklig sexualitet. Smärta, dominans och underkastelse är uttryck som kommit att bejakas i skuggan av våra pridetåg (inför Europride i Stockholm ordnades tydligen ett speciellt område för BDSM). Jag har svårt att se något av detta som något positivt som man vill bejaka.

I Sverige vet vi att medlemmar av hbtq-rörelsen är välrepresenterade i självmordsstatistiken. I världen vet vi att de är utsatta för brott, misshandel och osynliggörande.

Det finns sådant man kan vara kritisk mot inom den svenska priderörelsen. Trots detta kommer Svenska kyrkan i Södertälje att gå med i årets lokala pridetåg den 1 september. Inte för att vi låtit oss ryckas med av folkfesten och det politiskt korrekta i att vara med i sammanhanget, utan för att vi värnar de svaga. Här i Sverige vet vi att medlemmar av hbtq-rörelsen är välrepresenterade i självmordsstatistiken. I världen vet vi att de är utsatta för brott, misshandel och osynliggörande.

På bibelns första blad står att det inte är bra för människan att leva ensam. Vi vill under Södertälje Pride också slå ett slag för den goda samlevnaden och för de livslånga relationerna. Peka på det goda då två personer väljer att leva i kärlek och respekt för varandra.

Kärleken är en gåva, hävdar vi inom kyrkan. Tillsammans med Paulus utropar vi: ”Er kärlek ska vara uppriktig. Avsky det onda, håll fast vid det goda. Visa varandra tillgivenhet. Överträffa varandra i ömsesidig aktning.”

En sådan kärlek kan man känna stolthet för.

Ralph Sjöholm

tillförordnad kyrkoherde, Svenska kyrkan i Södertälje

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel