Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi ställer inte multihall mot äldreomsorg

Anmäl text- och faktafel

Karl-Erik Johansson (S), vi väljer inte bort äldre för en multihall. Du använder värdeord som skandal, att vi skulle vara okunniga och nonchalanta och ha en ovilja – men det är snarare tvärt om. Läget är möjligen ansträngt och lite utmanande.

Nykvarns kommun är på intet sätt unikt i detta, då Boverkets årliga bostadsmarknadsenkät för 2018 visar att 116 kommuner av Sveriges 290 uppger att man har ett underskott av platser på äldreboenden. Dessutom har Finansdepartementet konstaterat att det i Sverige kommer att krävas 700 fler äldreboenden fram till år 2026.

Att det finns för lite pengar i välfärdssystemen hos alla kommuner och landsting råder det ingen tvekan om – vi behöver fler och mer generella statliga bidrag om välfärdssystemen ska kunna vidmakthållas.

SKL, Sveriges kommuner och landsting, anser att det saknas 37 miljarder kronor, emedan Socialdemokraterna och Moderaterna har lovat tillföra 20 miljarder under den kommande mandatperioden – så det är svårt att se hur den ekvationen ska gå ihop.

Jag tror mig dessutom veta att så sent som 2015 så hade vi tomma platser på vårt särskilda boende ”Lugnet”. Vilket också visar på dynamiken i dessa frågor. Signalerna kring befolkningsutvecklingen har vi hela tiden bevakat. Under 2016–2017 prövades frågan om man kunde bygga på tio platser på ”Lugnet”, vilket tyvärr inte var möjligt.

Allt är bäddat för en byggnation av ett ytterligare kommunalt särskilt boende i Nykvarn

Majoriteten drev därför på i frågan och vi allokerade 110 miljoner kronor i investeringsbudgeten 2018 i det budgetbeslut som togs i oktober 2017. Allt är bäddat för en byggnation av ett ytterligare kommunalt särskilt boende i Nykvarns kommun, utmaningen är bara att detaljplaner tar tid.

Vid kommande kommunstyrelsesammanträde, 2 oktober, kommer vi dessutom att ta ställning till ett antagande av en ny detaljplan med särskilt boende som ett privat alternativ.

Vi kommer som tidigare att fortsätta vårt samhällsbygge, där man ska kunna göra hela boenderesan i Nykvarn – till förmån och nytta för alla oss Nykvarnsbor.

Bob Wållberg (NP)

kommunstyrelsens ordförande, Nykvarn

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel