Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi semestrar helst hemma i Sverige

Den ekonomiska krisen märks även i svenskarnas semesterbudget. Det avsattes mindre pengar till semestern i år, och de flesta väljer att semestra inom landets gränser.

Annons

Två tredjedelar av svenskarna föredrar att semestra i Sverige, enligt en undersökning från Scandic. En fjärdedel av dem som väljer att stanna i Sverige under semestern säger att det är för att de inte har råd att åka utomlands.

En annan anledning till att många stannar i Sverige är för att få umgås med familj, släkt och vänner.

Samtidigt krymper svenskarna sin semesterkassa för tredje året i rad visar Nordeas senaste rapport om svenskarnas semesterekonomi.

– Det var spännande att se om folk skulle reagera på allt som händer i omvärlden, och det kan man se att vi gör i och med att vi minskar på semesterkassan, säger Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea, till TT.

I år planerade svenskarna att semestra för 14 900 kronor. Men det skiljer sig åt över landet. Stockholmarna var värst, de räknade med 16 800 kronor per hushåll. Men de har också minskat semesterutgifterna mest av alla.

Minst pengar på semestern avsätter, precis som tidigare undersökningar har visat, norrlänningarna. I år var också första året som svenskarna planerade att använda sparpengarna i högre utsträckning än lönen till semstern.