Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi sätter brottsoffret i centrum

Rättskedjan i Sverige fokuserar sedan länge nästan enbart på gärningsmannens situation. Utredning, rättegång och kriminalvård lämnar inte sällan brottsoffret helt i skuggan. En dag om året, i dag den 22 februari, uppmärksammas Internationella brottsofferdagen och vi påminns om brottsoffrens situation i Sverige och andra länder.

Kristdemokraterna vill på ett tydligare sätt lyfta den brottsdrabbades roll i systemet. De senaste årens rättspolitik har genom Alliansen utmynnat i flera lagförändringar, som i och för sig ger den brottsdrabbade viss upprättelse.

Våldsbrotten har fått skärpta straff, straffskalan har utökats beträffande mord och skadeståndsansvar för minderårigas föräldrar har införts.

För våra allra minstas skull har grooming (kontakt med barn i sexuellt syfte) kriminal-iserats jämsides med en skärpning av barnpornografilagen med mera.

Allt det här är vi kristdemokrater positiva till – men det räcker inte. Vi vill se ett tydligare brottsofferperspektiv i rättspolitiken.

Samverkan mellan de olika aktörerna i rättskedjan måste säkerställa att den brottsdrabbade får ett bättre omhändertagande och tydligare information.

Inte sällan förbises den drabbade när utredningen förflyttas från en instans till nästa, och från gärningens inträffande till rättegång kan både tid och många nya omständigheter passera.

I alla mål med unga lagöverträdare arbetar både polis, åklagare och domstolar med krav på att så lite tid som möjligt ska förflyta från brottstillfälle till huvudförhandling. Kristdemokraterna vill att även mål där själva brottsoffret är minderårigt ska hanteras med samma skyndsamhetskrav.

Enbart en rättegång ger sällan tillräcklig upprättelse för målsäganden. Samhället behöver samla krafter för att från flera led ge så stor uppbackning till den drabbade som möjligt.

Kristdemokraterna vill framöver utreda skadeståndslagstiftningen och hoppas få med allianskollegorna i regeringen i detta.

Det är inte meningen att man som målsägande ska behöva vänta i åratal på att få ekonomisk ersättning eller att man måste ha personlig kontakt med förövaren för att lösa det praktiska kring skadeståndet.

Den symboliska summa om 500 kronor som varje dömd person ska betala när

fängelse finns i straffskalan bör höjas till det dubbla – på så sätt kan Brottsofferfonden

i ännu större utsträckning arbeta med forskning, utbildning och stöd till lokala brottsofferjourer.

Vi kristdemokrater tror att ett förändrat brottsperspektiv samt en bättre samordning mellan myndigheter och det civila samhällets aktörer kan leda till större trygghet.

För den som blivit utsatt för ett brott räcker sällan ett juridiskt ombud – tänk om varje brottsdrabbad kunde erbjudas möten med en professionell terapeut hos exempelvis brottsofferjouren.

Ett rättvist perspektiv inom rättspolitiken ger lite mer rättvisa åt den brottsdrabbade – och förhoppningsvis lite mer upprättelse. Det räcker inte att belysa brottsofferperspektivet en dag om året.

Gruppledare, Södertälje

Robert Halef (KD)

Riksdagsledamot, Södertälje

Caroline Szyber (KD)

Riksdagsledamot och rättspolitisk talesperson

Veronica Westergård (KD)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel