Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi rödgröna tar ett helhetsansvar

De skattemedel som finns måste användas så effektivt som möjligt, att då utöka kommunens ansvar och ta större resurser i anspråk vilket (C) föreslår, skulle innebära att vi måste höja skatten alternativt minska vårt ansvarstagande i andra verksamheter.

Det regelverk som gäller i Södertälje, där fastighetsägarna ansvarar för vissa ytor, är vanligt i svenska kommuner. Det har dock visat sig problematiskt när fastighetsägarna inte tar sitt ansvar, problemet blir mer synligt under en vargavinter som den vi nu har.

Kommunen arbetar med att förbättra kommunikationen mellan fastighetsägarna och kommunen, och har därför inrättat en snökoordinator dit fastighetsägare kan ringa eller mejla för att få svar på frågor.

Kommunen ser också över möjligheten till föreläggande om vite för fastighetsägare som uppenbart brister i sitt ansvarstagande, vilket är viktigt inte minst när det gäller

istappar som inte tas bort.

Det stämmer att Tage Gripenstam för Centerpartiets fullmäktigegrupp under 2006 lämnade in en motion om hur snöröjningen kan förbättras. Självklart vore det fint att kunna snöröja mer och att forsla bort mer snö ännu snabbare, det skulle vi alla tycka om, särskilt en vinter som denna. Flera av de förslag som Centerpartiet förde fram i motionen är bra och delar av förslagen har vi beslutat om att testa. Centerpartiets förslag som helhet är däremot väldigt dyrt, flera miljoner skulle behöva tillföras budgeten. Bland annat innebär förslaget att en stor del av kommunens gångbanor ska handskottas, vilket är väldigt resurskrävande och skulle ytterligare öka kostnaderna.

Vi vill poängtera att Centerpartiets motion aldrig avslogs, i stället valde vi i Miljöpartiet, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet att ta till oss delar av det förslag som lämnades.

Kommunen har ett stort ansvar som vi kommer att ta även i fortsättningen. Det

kan knappast ha undgått någon att vi haft ovanligt mycket snö denna vinter, budgeten för snöröjning överskreds 2009, fortsätter det att snöa så kommer budgeten sannolikt att överskridas även för 2010. Vi tycker att det är viktigt att tala om att arbetet med snöröjning fortsätter så länge det finns snö att röja, oavsett om budgeten inte räcker.

På sodertalje.se finns information om snöröjningsarbetet och vilket ansvar Södertäljes fastighetsägare har. Där finner du också snöröjningskarta samt vart du vänder dig för att felanmäla brister.

Vi beklagar dem som på något sätt skadats under vinterns härjningar, vilket tyvärr är oundvikligt i vårt klimat. Det är viktigt att vi alla tar vårt eget ansvar och vidtar lämpliga åtgärder för att göra livet tryggare och enklare på vintern. Att köra försiktigt, använda halkskydd, visa hänsyn och att hjälpa varandra blir extra viktigt när vintern gör det svårt för oss Södertäljebor att ta oss fram genom snölandskapet.

Ewa Lofvar Konradsson (MP)

ordförande i Tekniska nämnden

Boel Godner (S)

2:e vice ordförande

Henrik Söderquist (V)ledamot

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel