Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi motsätter oss romprojektet

Södertäljes är en av fem kommuner som ska delta i ett projekt för inkludering av romer i samhället.

Men kommunstyrelsens beslut var inte enhälligt. Som enda part reserverade sig Sverigedemokraterna mot beslutet och detta med goda skäl.

Södertälje kommun har redan ett antal betungande uppgifter att klara av i anslutning till exempelvis den omfattande invandringen, den höga arbetslösheten, den fortfarande utbredda kriminaliteten och en rad problem på vårdens och skolans områden.

Detta gör det olämpligt för kommunen att hugga in på ett projekt, som enligt vårt synsätt har små möjligheter att lyckas.

Ansvariga tjänstemän och en majoritet av de politiska partierna sa redan 2012, då den dåvarande regeringen väckte frågan om ett romskt så kallat pilotprojekt, att Södertälje skulle ingå i projektet som en av fem kommuner.

Saken ansågs så angelägen, att det inte bedömdes som nödvändigt att blanda in kommunfullmäktige – det räckte med beslut i kommunstyrelsen, vilket togs den 24 februari 2012.

SD yrkade avslag – då som nu.

Frågan har dragits rejält i så kallad långbänk, ty nu har den, ganska precis fyra år senare, ånyo varit uppe i kommunstyrelsen – med samma resultat.

Försök att få romerna, tidigare benämnda zigenare, att ansluta sig till det svenska majoritetssamhället har gjorts förr. 1954 kom den omfattande svenska ”Zigenarutredningen” med etnologen Carl-Herman Tillhagen som sakkunnig.

Utredningens slutsats var att romerna skulle assimileras in i det svenska samhället, vilket bar frukt beträffande de ”svenska” romerna. Förutom dessa räknar man dock med ytterligare romska undergrupper. En majoritet i dessa grupper fortsätter leva ett traditionellt liv i samhällets utkanter.

Detta har, menade professor Karl-Olov Arnstberg i en omdiskuterad bok 1997, att göra med att romerna av svenska myndigheter felaktigt pekats ut som en ”svag” och ”utsatt” grupp i behov av stöd från samhället.

I stället ansåg Arnstberg, att romerna i Sverige är en stark grupp som är mycket motståndskraftig mot försök att inlemma den i majoritetssamhället.

Mot denna bakgrund är det nästan säkert att det nu aktuella pilotprojektet kommer att misslyckas, särskilt som regerings-politiken i dag – till skillnad från hur det var på Carl-Herman Tillhagens tid – har avskaffat assimilationspolitiken.

ledamot i kommunstyrelsen

Tommy Hansson (SD)

ersättare i kommunstyrelsen

Beata Kuniewicz (SD)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel