Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi måste stå upp för förföljda kristna

Vem står upp för den mest förföljda religiösa gruppen i världen? Med tanke på den totala tystnaden kring den globala förföljelsen av miljontals kristna i mer än 150 länder är frågan befogad.

Förföljelsen tar sig olika uttryck beroende på var i världen den äger rum. I kommunistiska Nordkorea hålls mellan 50 000 till 70 000 kristna i arbetsläger och avrättningar på grund av religiös övertygelse är inte ovanliga.

I Mellanöstern har det sekteristiska våldet mot kristna ökat dramatiskt i kaoset efter den arabiska våren. Människorätts- organisationer varnar för total religiös rensning i vissa områden. Religionsskillnader används som medel för att härska över och dela folk som tidigare levt sida vid sida. Enligt Sipri är kampen om naturtillgångar allt oftare en tändande gnista för nya konflikter, vi ser det allt oftare i afrikanska länder.

Att världssamfundet under lång tid blundat för eller sett mellan fingrarna med denna typ av övergrepp är ett svek mot alla de människor som drabbas. Förföljelse på grund av religion är förkastlig och förekommer mot troende inom alla religioner. Inte desto mindre är det viktigt att vi uppmärksammar att troende kristna är det grupp som är värst utsatt.

I Europaparlamentet har kristdemokrater aktualiserat frågan vid olika tillfällen, senast i ett betänkande med rubriken ”EU:s utrikespolitik i en värld av kulturella och religiösa skillnader”. Ambitionen med betänkandet var att få till stånd en bred partipolitisk samling bakom en text där religionsförföljelsen i världen aktualiserades.

Socialdemokrater och liberaler gjorde dock gemensam sak och stoppade betänkandet – med motiveringen att kristna specifikt nämndes i texten.

Formuleringarna, som underkändes av socialdemokrater och liberaler, uttrycker ”en oro över ökningen av intolerans och beklagar starkt våldet mot religiösa grupper, inklusive kristna, vilka i olika länder förnekas grundläggande mänskliga rättigheter endast på grund av sin tro”. I ett annat avsnitt talas om att ”starkt fördöma de mångtaliga försöken att stänga eller förstöra kyrkor i världen”.

Det är beklagligt, för att inte säga skamligt, att socialdemokrater och liberaler på det här sättet vill tysta ned frågan om förföljelsen av kristna.

Det säger sig självt att kristna som i dag ser sina trosfränder mördas och fördrivas i Syrien av fundamentalistiska grupper, förföljas i Pakistan, Nordkorea, Nigeria och fördrivas i Irak eller trakasseras i Egypten känner sig svikna och förrådda av Europaparlamentets socialdemokrater och liberaler.

Kring detta har partigruppernas svenska företrädare valt att inte säga någonting, de är tysta.

Det kommer att krävas stora ansträngningar för att förmå EU att använda sin kraft för att sätta press på de länder som tillåter eller uppmuntrar förföljelse av troende kristna. Som kristdemokrater vill vi göra vad vi kan för att med kraft driva arbetet vidare men självfallet behöver vi stöd.

Frågan måste därför ställas; kommer vi att kunna göra gemensam sak med Cecilia Wikström (FP), tillika präst i Svenska kyrkan?

Är toppkandidaterna Marita Ulvskog (S) och Kent Johansson (C) beredda att samverka med oss för att motverka förföljelsen av kristna runt om i världen?

kandidat till Europaparlamentet

Robert Halef (KD)

riksdagsledamot

Lars Adaktusson (KD)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel