Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi måste respektera varandras olikheter

”Om man ger sig in i leken får man leken tåla” låter ett gammalt svenskt ordspråk. Det gäller också inom politiken. Även inom politiken finns det regler.

Huvudregeln för att styra i kommun, landsting eller riksdagen är att man behöver ha stöd av minst 51 procent av rösterna.

Om man inte delar värderingar samarbetar man inte. Så enkelt är det.

I dagens Sverige har inget parti det och så har det varit länge. Därför samarbetar partier med varandra. Man samarbetar med de partier som man litar på och som ligger nära ens egna värderingar.

Om man inte delar värderingar samarbetar man inte. Så enkelt är det.

Om ett parti tycker saker och ting som ligger långt ifrån vad andra partier tycker, till exempel om invandring eller exempelvis har ett förflutet som ett nazistiskt parti, är det naturligt att de flesta andra partierna inte vill samarbeta med detta parti.

Återigen, man samarbetar med de partierna man delar värderingar med.

Om man inte behöver samarbeta så gör man det inte.

När allianspartierna regerade under åren 2006–2010 hade de över 50 procent av riksdagens röster tillsammans. Det innebar att de inte behövde samarbeta med något annat parti, vilket de inte heller gjorde. Det innebar inte att de mobbade Socialdemokraterna, som fortfarande var riksdagens största parti, eller Miljöpartiet eller Vänsterpartiet. Och det var inte heller någon som klagade på detta eftersom alla visste att så är reglerna i politiken.

Samarbete är också så mycket mer än maktpolitik, det handlar väldigt mycket om tillit och förtroende

Miljöpartiet står ideologiskt varken inom höger- eller vänsterblocket. Vi är varken ett socialistiskt eller borgerligt parti men har ideologiska beröringspunkter med båda blocken.

Det gör det möjligt för MP att samarbeta med båda sidorna, som vi också gjort i styrande ställning i Södertälje och i regeringen med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet samt i exempelvis Region Västra Götaland och i Helsingborg med det borgerliga blocket.

Men samarbete är också så mycket mer än maktpolitik, det handlar väldigt mycket om tillit och förtroende, att kunna lita på varandra och respektera varandras olikheter.

Sedan flera år tillbaka klagar Sverigedemokraterna på att ingen vill samarbeta med dem och att de känner sig mobbade. Men då har de helt enkelt inte förstått politikens huvudregel. Varje parti avgör själv vilka partier de vill samarbeta med. Det är en valfrihet som alla partier har.

Mats Pertoft (MP)

tidigare riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel