Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi måste bygga mer än tidigare

Annons

Södertälje har som mål att det ska byggas 20 000 lägenheter i kommunen de närmaste 20 åren. 1 000 lägenheter om året.

Och byggtakten har ökat. Förra året fick 846 lägenheter klartecken för byggstart – en flerdubbling mot tidigare år.

Det behövs för att motverka trångboddhet och klara en snabb folkökning i stan. Det behövs för att även människor med låga inkomster ska ha råd att bo hyggligt.

Och byggtakten har ökat. Förra året fick 846 lägenheter klartecken för byggstart – en flerdubbling mot tidigare år.

I år, 2018, blir fler lägenheter inflyttningsklara än på ganska många år.

Men marknaden för dyra lägenheter – ofta bostadsrätter – börjar bli mättad, och villabyggandet minskar. Man kan redan se tendenser till att byggtakten bromsar in.

Till och med juli i år har det getts klartecken till byggstart för totalt 333 lägenheter. Fortsätter det i den takten blir det byggstart för betydligt färre lägenheter 2018 än 2017.

När privata byggares intresse för att starta nya bostadsbyggen svalnar och villabyggandet avtar så är det viktigt att kommunen själv är aktiv för att kompensera nedgången. Socialdemokraterna i kommunens ledning jobbar nu för att kommunens egna allmännyttiga bolag ska bygga mer än tidigare.

Just nu håller allmännyttiga Telge Bostäder och Telge Hovsjö på att bygga över 100 lägenheter och hade till och med maj i år ansökt om bygglov för ytterligare cirka 400 lägenheter.

Utöver detta har Telge Bostäder ett antal möjliga projekt som man arbetar med och väntas ge in planansökningar om under resten av 2018. Detta är ett led i att TB bygger upp en egen planberedskap så att det hela tiden ska finnas nya projekt i gång.

Dessutom är det viktigt att försöka stoppa de borgerliga försöken att införa marknadshyror.

I många fall gäller detta byggen på mark som TB redan äger. Med detta kan man begränsa markkostnaderna. Det ger i sin tur lägre boendekostnader än det annars skulle blivit i de nya lägenheterna.

Det är bra att kommunen blir mera aktiv för att få fram tillräckligt många nya bostäder som också människor med lägre inkomster har råd att bo i.

Dessutom är det viktigt att försöka stoppa de borgerliga försöken att införa marknadshyror.

Hyresgästföreningen har räknat ut att den allmänna hyresnivån i Södertälje skulle bli cirka 20 procent högre än i dag om marknadshyror skulle införas.

Vid valet den 9 september bör vi se till att det blir en Socialdemokratiskt präglad bostadspolitik som förs i både stat och kommun.

Bosse Elmgren

Socialdemokrat i Södertälje

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons