Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi lovar en trygg omsorg och ett värdigt åldrande

Som äldre i Södertälje ska du kunna känna dig trygg med att det finns ett boende anpassat för dina behov den dag du inte kan eller får svårt att bo kvar hemma. Vi ska stärka och utveckla hemtjänsten, bygga ut antalet platser på vård- och omsorgsboenden och skapa så kallade mellanboenden. Vi vill bygga en stark kommunal äldreomsorg och vi motsätter oss nya privatiseringsexperiment.

Med inspiration av hur vi vände utvecklingen inom skolan ska vi på ett systematiskt sätt förbättra och utveckla äldreomsorgen. Det handlar om att utveckla hemtjänsten, kvaliteten på maten, fler vård- och omsorgsboenden och mellanboenden.

Att bygga ut antalet platser är viktigt, men minst lika viktigt är att öka kvaliteten och trivseln för de boende.

Bland äldre och anhöriga finns en oro kring boendesituationen. Det är en oro som vi behöver leverera lösningar på. Vårt besked är att stärka och utveckla hemtjänsten, att bygga ut antalet platser på vård- och omsorgsboenden och att skapa så kallade mellanboenden.

Den nya boendeformen handlar om ett mellanting till att bo kvar hemma med hemtjänst och att bo på ett vård- och omsorgsboende. Helt nya Björkmossen står nu färdigt med 54 platser. 2021 kommer nästa boende att stå klart för inflyttning.

Att bygga ut antalet platser är viktigt, men minst lika viktigt är att öka kvaliteten och trivseln för de boende. Därför prioriterar vi också personalens villkor, nya tekniska hjälpmedel, måltidsupplevelsen och stimulerande utemiljöer.

Den borgerliga oppositionen vill återinföra lov (lagen om valfrihetssystem) inom hemtjänsten och även införa samma modell när det gäller vård- och omsorgsboenden. De vill återigen kasta Södertäljes äldre inför ett omfattande privatiseringsexperiment, något vår kommun har extremt dåliga erfarenheter av.

Vi är mycket bekymrade över borgerliga partiers vilja att experimentera med våra äldres omsorg. Under det stora lov-dramat gick mer resurser åt till att upptäcka och förhindra organiserat fusk än att utveckla verksamheten.

Som äldre i Södertälje ska du kunna känna dig trygg med att samhällets stöd finns för dig den dagen orken tryter eller du drabbas av sjukdom. Socialdemokraternas satsning på kvalitet och personal står mot borgerliga partiers nya privatiseringsexperiment. Vårt löfte är att äldreomsorgen ska präglas av ordning och reda och ett tydligt samhällsansvar.

Boel Godner (S)

kommunstyrelsens ordförande

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel