Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi lever i mänsklighetens bästa tid någonsin – än så länge i alla fall

Fattigdomen är rekordlåg och andelen barn i skolan rekordhög. Åren vi lever blir fler medan koldioxidutsläppen slutar öka.

Den extrema fattigdomen i världen har halverats sedan 1990, visar utvärderingen av FN:s millenniemål. Trots att världens befolkning ökat med två miljarder sedan 1990 var det 700 miljoner färre som levde i extrem fattigdom 2015 jämfört med 1990. Antalet undernärda människor har minskat med 200 miljoner sedan 1990.

Men det räcker inte med bara mat. Andelen av världens befolkning som har tillgång till rent vatten har ökat från 76 procent 1990 till 89 procent i början 2015. Under 2016 kom flera positiva nyheter om den globala hälsan. Bara sedan år 2000 har antalet dödsfall från malaria minskat med 60 procent globalt. Mödradödligheten har nästan halverats sedan 1990. Den genomsnittliga livslängden i världen ökar. I det land där invånarna 2015 har kortast livslängd, Lesotho, är livslängden längre än i det land, Island, där invånarna hade längst livslängd i början av 1800-talet. Livslängden i Afrika har ökat med 9,4 år mellan 2000 och 2015 och därmed är Afrika den region där livslängden ökar snabbast. Afrika är även den region som gjort störst framsteg när det gäller andel barn som börjar i skolan. På bara tio år har andelen barn i skolan ökat från 54 till 78 procent.

Världens utsläpp av koldioxid från energiproduktion har inte ökat under de senaste tre åren. Detta är första gången någonsin som utsläppen står still eller minskar samtidigt som världens tillväxt ökar.

Det finns många problem i världen i dag. Men det är inte ett skäl till att vi inte ska se den positiva utveckling som sker. Just för att lösa de problem som finns är det viktigt att vi också lär oss av de framsteg som inträffat. De senaste decennierna är mänsklighetens bästa period någonsin.

Antalet döda i krig har tyvärr ökat efter 2011. Men ökningen sker från historiskt sett låga nivåer. Även efter 2011 har andelen döda i konflikter som stater är inblandade varit låg jämfört med perioden 1950–2000. I Europa har det varit flera skrämmande terrorattacker under de senaste åren. Antalet döda per år i terrorattacker i Europa mellan 2010 och 2015 har ändå minskat jämfört med stora delar av 70- och 80-talet då separatistgrupper som IRA och ETA var aktiva. Däremot har antalet dödsoffer från terrorismen ökat globalt, vilket är en trend som går år fel håll.

Världens utsläpp av koldioxid från energiproduktion har inte ökat under de senaste tre åren. Detta är första gången någonsin som utsläppen står still eller minskar samtidigt som världens tillväxt ökar. Koldioxidsnål energi från förnybart och kärnkraft ökade mer än vad hela världens elbehov ökade under 2015 och för första gången under detta århundrade minskade den globala efterfrågan på kol. Detta är absolut inte tillräckligt för att hålla klimatförändringarna under tvågradersgränsen. Men det är ett viktigt trendbrott som kan vara en början på en lösning.

Om vi inte tror att vi har något att förlora beror det på att vi har ett dåligt minne, som Johan Norberg poängterar i boken Progress. Den positiva trenden möter nu ett allvarligt hot när Donald Trump blir president och populismen sprider sig. Men världen är ännu inte förlorad. Viktiga val väntar i Sverige och Europa. Låt de kommande åren vara fortsättningen, och inte slutet, på mänsklighetens bästa tid någonsin.