Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi kräver flexpension

Nu sätter sig Unionens förhandlare vid förhandlingsborden med arbetsgivarna för att försöka få igenom de krav som medlemmarna har gett besked om att de vill ha för ett bättre arbetsliv och en bättre vardag.

Unionen representerar mer än 600 000 medlemmar och är en kraft att räkna med. Praktiskt taget alla Sveriges anställda med kollektivavtal berörs av förhandlingarna under avtalsrörelsen 2016.

Unionens cirka 17 500 medlemmar i Östra Sörmland/Gotland – där Södertälje ingår – är varje dag med och skapar goda förutsättningar för arbetsplatser och företag att konkurrera framgångsrikt på den internationella marknaden eller på annat sätt åstadkomma förändring och förbättring i samhället.

Unionens medlemmar bidrar till fler och bättre jobb i regionen och i hela Sverige. Det ska märkas i plånboken och ge möjlighet till ett arbetsliv där vi orkar och räcker länge.

Vi har förberett oss länge. På medlemsmöte efter medlemsmöte över hela landet och i Unionens branschdelegationer har vi samlat in förslag och åsikter.

Detta är några av Unionens utgångspunkter och krav i årets avtalsrörelse:

• Vi vill ha ett ettårigt avtal med löneökningar på 2,8 procent och en lägsta löneökning för varje individ med minst 450 kronor per månad. Unionens medlemmar skapar värden i företagen och ska också få det bättre ekonomiskt. Kravet är väl avvägt och anpassat efter Sveriges ekonomiska förutsättningar. Lönerna ska förhandlas lokalt på företagen, utifrån en överenskommen siffra, för att bland annat underlätta möjligheten att komma till rätta med osakliga löneskillnader mellan män och kvinnor.

• Vi vill ha flexpension på alla avtalsområden. Flexpension är en lösning på två ben: arbetsgivarna betalar in mer till tjänstepensionen samtidigt som den anställde får en möjlighet att gå ner i arbetstid när man närmar sig pensions- åldern. Därmed kan många tänka sig att jobba högre upp i åldrarna vilket skapar förutsättningar för kompetensöverföring mellan äldre och yngre medarbetare. Att fack och arbetsgivare tar ansvar för denna fråga innebär att vi får en lösning som är anpassad till varje företag och de anställdas behov. Vi använder det fungerande ITP-systemet, där pressade avgifter ger mer pension för pengarna.

• Arbetslivet är inte jämställt. Vi vet att enda sättet att komma till rätta med felaktiga strukturer är att vara systematisk och till exempel arbeta aktivt med att kartlägga och analysera löneskillnader på företagen. Föräldraledighet ska inte påverka löner, pensioner och kompetensutveckling negativt före, under och efter föräldraledigheten. Vi vill se satsningar på kompetensutveckling och föräldravänliga arbetsplatser som bidrar till en jämställd arbetsmarknad.

• Vi ser att det systematiska arbetsmiljöarbetet minskar och att kvaliteten försämras. Fack och arbetsgivare måste ta ett gemensamt ansvar och se till att stoppa de negativa trenderna och säkra arbetsmiljöarbetet.

Dessa krav ställs först inom industrin men det är viktiga frågor för alla branscher och kommer att påverka anställda i alla sektorer över hela landet. Också här i Östra Sörmland/Gotland. Nu är avtalsrörelsen i gång på riktigt.

ordförande Unionen på Scania

Eva Cederwall Finn

ordförande Unionen på Astra Zeneca

Mari Carlquist

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel