Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi kontaktar dem som fyller 80 samma år – inga fler

Har biståndsbedömarna glömt bort oss, frågar sig Allan Sundqvist i en insändare (LT, 23 februari), och hänvisar till att alla som fyllt 80 år erbjuds information vid hembesök av kommunens biståndshandläggare.

Anmäl text- och faktafel

Beslutet att starta en uppsökande verksamhet för alla som fyller 80 år innevarande år fattades av äldreomsorgsnämnden förra året, och inleddes i praktiken i höstas. Beslutet gäller just alla som fyller 80 under samma år och det är anledningen till att Allan Sundqvist och hans hustru inte har blivit kontaktade. Åldersspannet för den uppsökande verksamheten kommer i år att utökas med åldersgruppen 85-åringar.

Allan Sundqvist frågar också om hur kommunens tillsyn av äldre fungerar. Äldreomsorgen finns till för medborgare över 65 år, som behöver stöd i det dagliga livet. Kommunen hjälper till att hitta rätt stöd utifrån de behov som finns så att äldre kan bo kvar hemma och leva ett så självständigt och tryggt liv som möjligt.

Man kan få stöd på många olika sätt genom kommunen, bland annat genom fixarservice, larm, hemtjänst, bostadsanpassning och dagverksamhet. Då får man ansöka om dessa tjänster hos kommunen.

Men när det gäller hjälpmedel så är det landstinget (numera regionen) som ansvarar för de frågorna. Då är det vårdcentralens arbetsterapeut som kan hjälpa er vidare för att få de hjälpmedel ni behöver.

Pernilla Andréason

chef på myndigheten för äldre och personer med funktionsnedsättning, Södertälje kommun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel