Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Vi kan inte ha helt fri etablering"

Det ser inte ut att bli några förbud mot vinster i välfärden. Regeringens utredare Ilmar Reepalu avfärdar vinstförbud i en intervju med Sydsvenskan.

 ”Varken glad eller ledsen” och ”inte förvånad” var de första kommentarerna fråna Boel Godner (S) och Mats Siljebrand (L) när nyheten om Reepalus utredning kom ut.

– En del har tolkat det som om alla vinster ska bort från välfärdssektorn, men jag tolkar mina direktiv som att bedöma vad som är en rimlig avkastning på det riskkapital som företagen går in med, säger Reepalu, som föreslår tre procent som en rimlig vinstutdelningsnivå, till Sydsvenskan.

Frågan om och hur skola och vårdföretag ska skötas är viktig också i Södertälje:

– Tre procent är nog rimligt när det gäller skattefinansierade verksamheter. Men vi kan inte ha helt fri etablering, då kommer vi inte åt de oseriösa bolagen. Det viktiga för mig är att det ska bli ordning och reda, och ett tydligt regelverk med certifiering av företag som får skattepengar för sin verksamhet, säger Boel Godner.

– Jag är inte alls förvånad över resultatet. Hur skulle det annars gå till, varför ska till exempel Skanska få bygga ett sjukhus och tjäna pengar, men inte företaget som driver det sedan? Självklart måste vi ha ett tydligt regelverk, men det får inte vara fult att tjäna pengar, säger Mats Siljebrand (L).