Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi kämpar vidare för ett erkännande av folkmordet

 
Erkännandet av Seyfo
Visa alla artiklar

Vi är både förvånade och besvikna efter statsminister Stefan Löfvens (S) uttalande om att det i dag inte finns en plan på att erkänna folkmordet Seyfo. Socialdemokraterna i Södertälje accepterar inte statsministerns ställningstagande och vi gör allt som står i vår makt för att se till att regeringen ska fullfölja riksdagens beslut.

För över 100 år sedan mördades över en miljon armenier, assyrier/syrianer, kaldéer och pontiska greker i dåvarande Osmanska riket. De föll offer för en religiös utrensning.

Läs Tomas Karlsson: Löfvens löftesbrott om Seyfo är ren bedrövelse

Denna fruktansvärda händelse, som lämnat ärr hos så många måste få sin rätt. Världen över håller man minnet av offren levande och kämpar för att få upprättelse av i första hand dagens Turkiet. För att nå dit behöver människor stöd i de länder man bor i.

År 2009 beslutade Socialdemokraternas partikongress att erkänna folkmordet och att driva frågan om att Sverige ska göra detsamma.

Utan ett långt och hårt jobb från många engagerade socialdemokrater från Södertälje och andra politiker och organisationer hade detta erkännande inte varit möjligt.

Året därefter beslutade även riksdagen om att ställa sig bakom ett erkännande. Utan ett långt och hårt jobb från många engagerade socialdemokrater från Södertälje och andra politiker och organisationer hade detta erkännande inte varit möjligt.

I Sverige har Socialdemokraterna varit det parti som klivit fram. Moderaterna, Folkpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna röstade nej i riksdagen, men tillsammans med Vänsterpartiet och Miljöpartiet fick vi majoritet för ett erkännande. Alliansregeringen vägrade fullfölja beslutet från riksdagen.

Vi är stolta över att bo i ett land där vårt parlament var det första som också nämnde assyrier/syrianer/kaldéer bland de drabbade när folkmordet erkändes. Vi tillhör det parti som gått i bräschen för detta.

Vi delar på alla sätt den besvikelse som statsministerns senaste uttalande har gett upphov till. Vårt budskap är också väldigt tydligt. Vi accepterar inte detta ställningstagande och agerar tillsammans med socialdemokrater i andra kommuner för att få ett nytt uttalande från regeringen med annat innehåll. Vårt hopp är att vi misstolkat statsministerns senaste uttalande.

Boel Godner (S)

kommunstyrelsens ordförande i Södertälje

Ingela Nylund Watz (S)

riksdagsledamot, ordförande Socialdemokraterna i Södertälje

Viveka Ek (S)

ordförande S-kvinnor i Södertälje

Sarkis Khatchadourian (S)

ordförande SSU i Södertälje

Rua Dawood (S)

ordförande Tro och solidaritet i Södertälje

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel