Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Vi har majoritet och det känns tryggt"

 
Val 2014
Visa alla artiklar

Boel Godner vann sitt första val. Den sittande majoriteten fortsätter att vara i majoritet, även om det blev en seger med minsta möjliga marginal.

Trött. Men nöjd.

Boel Godner summerade sin första valnatt som kommunstyrelsens ordförande. Och dagen efter kände hon sig som segrare när hon gav intervjuer till lokalpress och tv på stadshusets tak:

– Jag känner att vi fått mandat att styra den här kommunen ytterligare en mandatperiod. Ett stabilt starkt parti, Socialdemokraterna, är vad Södertälje behöver. Men visst har jag varit nervös.

– Sverigedemokraterna är starka här, tyvärr. Tretton procent och – just nu – tio mandat, förklarade hon för ABC:s reporter.

Men det blev också ett lite nervöst räknande dagen efter valet. Skulle Realistpartiet eller något annat litet parti få ihop till ett eller ett par mandat, och från vem skulle mandaten tas?

– Det lutar kraftigt åt Sverigedemokraterna. De har de svagaste mandaten i båda valkretsarna, så antingen kommer det se ut så här, eller så tappar de ett, eller två mandat, sa kommunalrådet Elof Hansjons.

På frågan om hur Boel Godner ser Realistpartiet, svarade hon efter en längre betänketid:

– Inte vänster. Ett missnöjesparti är vad det är.

– Jag känner mig säker på att vi kommer att få minst 33 mandat (av 65). Det är inte vi, eller miljöpartiet eller Vänsterpartiet, som kan tappa ett mandat, sa Boel Godner, som suttit uppe halva natten för att analysera valsiffror.

– Vi har majoritet, och det känns tryggt. Men självklart måste vi invänta mandatfördelningen innan vi kan börja spekulera om olika poster i nämnder och styrelser.

En kommunstyrelseordförande har ofta en hel del andra uppgifter än just partipolitik, men under valet och även veckan efter valet handlar det nästan bara om partipolitik.

– Men vi ska ha gruppledarträff på måndag. Jag ser fortfarande det som viktigt att arbeta fram breda lösningar. Jag har aldrig gillat den cementerade blockpolitiken. Och jag är väldigt nöjd med att inte Sverigedemokraterna fick en vågmästarroll, det hade blivit mycket mer komplicerat.

Att kommunalrådet Elof Hansjons nu kommer att sitta i Landstingsfullmäktige också är förmodligen av rätt stor betydelse politiskt:

– Vi har resonerat om det och kommit fram till att jag inte hinner med det, men att vi behöver någon som kan driva frågor på regional nivå, förklarade Boel Godner.

–Jo, det ska bli intressant. Fokus för oss har väl tidigare varit att uppvakta Regeringen (gällande flyktingpolitiken), men det finns viktiga sjukvårds- och trafikfrågor vi ska driva i Landstinget, menade Elof Hansjons.