Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi har inga överlöner i Södertälje

Om Carola Lemne, Svenskt näringslivs vd, ser sig omkring i Näringslivets hus på Östermalm, så finns det väl några där som kan sänka sina löner.

Men Unionens medlemmar i Södertälje har inga överlöner.

Svenskt näringslivs vd förespråkar sänkta löner – med eldunderstöd av vissa politiker. Men de för en debatt som har väldigt lite att göra med vad vanliga löntagare ser i lönekuvertet, vad som är bra för svensk ekonomi eller vad svenska företag behöver.

Vi i Unionen är dagligen ute på arbetsplatser och hör arbetsgivare tala om behovet av kompetenta medarbetare. Vi hör dem aldrig säga att de skulle anställa fler om lönerna vore lägre. Arbetsgivarna anställer det antal personer som de behöver för att klara sin verksamhet. Varken fler eller färre.

Unionen hävdar bestämt att de nya jobben kommer främst genom satsningar på infrastruktur och utbildning. Till exempel är en fungerande tåg- och busstrafik för många i vår region en förutsättning för att kunna ta sig till jobbet. Ett annat exempel är att många behöver utveckla sin kompetens och därför måste det svenska högskolesystemet bli mer flexibelt och inriktat mot arbetslivets behov.

Men kan det inte vara bra att sänka lönerna i Sverige? För somliga företagsägare kan nog lönesänkningar vara ett sätt att skapa högre vinst. Men vad händer med personalens motivation? Hur går det att rekrytera kompetenta medarbetare? Vad händer med resultatet om något år?

Och klarar sig de som redan har låga löner om de får ännu mindre? De lägsta lönerna i kollektivavtalen ligger nu på 16 000–18 000 kronor före skatt – förutsatt att de får jobba heltid.

Ur ett samhällsperspektiv skulle lönesänkningar innebära högre bidragskostnader, lägre skatteintäkter samt minskad konsumtion.

Den ekonomiska utveckling som vi haft i vårt land bygger inte på låga löner. Den svenska modellen har inneburit att facket kunnat förhandla fram avtal som stadigt gett ökade reallöner och som skapat arbetsfred. Företagen som har bra villkor har utvecklats bäst.

Det är receptet även för framtiden.

ordförande Unionen på Scania

Mari Carlquist

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel