Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi behöver ställa om för att rädda haven

I dag den 8 juni är det Världshavsdagen. Världens hav är lungorna på vår planet, genom dem får vi hälften av det syre vi andas. Haven är fulla av liv – av hundratusentals arter av djur och växter, inte minst fisk som också är viktig föda för delar av jordens befolkning.

Tre miljarder människor är beroende av haven för sitt uppehälle och levebröd. Men livet i haven är hotat av klimatförändringar, föroreningar och överfiskning, och vi kan inte ta det för givet. Om vi vill att våra barn och barnbarn ska få uppleva frisk natur och rent vatten måste vi göra något nu.

Ett internationellt samarbete är nödvändigt, och här har Sveriges regering med klimatminister Isabella Lövin (MP) i spetsen tagit viktiga initiativ. Bland annat har Sverige tillsammans med Fiji arrangerat världens första globala havskonferens i FN i New York för precis ett år sedan.

En stor utmaning är nedskräpning och mikroplaster. Mikroplaster kommer till exempel från syntetiska kläder, bildäck och konstgräsplaner, eller från plastpåsar och förpackningar som bryts ned i mindre bitar och hamnar i haven. Även här har regeringen tagit viktiga steg med att förbjuda mikroplast i kosmetiska produkter och att minska användningen av plastpåsar. Miljöpartiet vill gå ännu längre och förbjuda eller beskatta vissa engångsartiklar.

Vi är stolta över att Södertälje visar vägen med Östersjövänlig, ekologisk och närodlad mat, men det finns mer att göra.

Här i Södertälje arbetar Miljöpartiet för att värna våra sjöar, vattendrag och vår Östersjökust. Vi är stolta över att Södertälje visar vägen med Östersjövänlig, ekologisk och närodlad mat, men det finns mer att göra.

Vi vill ta krafttag mot nedskräpningen, minska plastanvändningen och förhindra att mikroplaster sprids i naturen. Vi vill sluta kretsloppen lokalt så att näringsämnen och läkemedelsrester inte ska läcka ut i Östersjön. Vi vill också minska kommunens koldioxidutsläpp ytterligare.

Kommunen kan gå före och ställa krav vid upphandling för att byta ut de fossila plastprodukter som används i våra verksamheter. Fotbollsplaner och lekplatser ska utformas så att inga skadliga ämnen eller mikroplaster släpps ut i kommunens vattendrag.

Vi kan göra det ännu lättare för Södertäljeborna att göra rätt och sortera och återvinna avfall, och vi kan uppmuntra till minskad plastkonsumtion och i stället användning av flergångsprodukter.

Hanna Klingborg (MP)

Järna kommundelsnämnd

Ingrid Waldenström (MP)

Vårdinge-Mölnbo kommundelsnämnd

Eva-Lotta Pettersson (MP)

Hölö-Mörkö kommundelsnämnd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel