Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi behöver föra en fortsatt dialog

Jag är just hemkommen efter en torsdagskväll som blev bra till slut. En lyckad manifestation för kulturen i Södertälje i allmänhet och Sagateaterns vara i synnerhet.

Det blev en kväll med mycket kärlek och fin stämning. Dagen började inte lika bra. En artikel i LT och en insändare som jag som ordförande känner att jag måste replikera.

I artikeln sägs att Sagateatern är i stort behov av upprustning. Visst håller jag med om detta. Vi som hyresgäster har ett ansvar. Att hålla saker och ting i bra skick och tillse att saker funkar.

Under våra 32 år i lokalen har vi gjort flera åtgärder. Bara de senaste åren har vi bytt ut och förbättrat elinstallationer. Vi har installerat helt ny och bättre belysning i hela lokalen. Vi har installerat nya toaletter med lågspolande funktion. Vi har målat om ett flertal gånger i foajé, på toaletter och i logen. Där har vi även lagt in ekparkett eftersom vi byter om där samt satt in ny bättre belysning. Vi uppdaterar nödbelysningen fortlöpande då det ständigt kommer nya riktlinjer på det området.

Vi har helt enkelt efter bästa förmåga och ekonomiska förutsättningar och behov gjort så gott vi kunnat som hyresgäst.

Vad vi inte har gjort däremot är att åtgärda den två centimeter tjocka och två meter långa spricka i en vägg som beror på sättningar i huset. Vi har heller inte åtgärdat det spruckna golvet i foajén som beror på att underlaget troligen glidit ut i Marens vatten. Vi har heller inte tätat utgångsdörrarna. De har allt sedan vi flyttade in varit anledning till att vi har frusit en hel del vintrar. Så långt har vi ansett att det är fastighetsägarens ansvar. Däremot har vi påpekat bristerna för styrelsen för bostadsrättsföreningen Väduren när vi upptäckt dessa.

Jag förstår att Brf Väduren vill anpassa hyran till mer marknadsmässiga nivåer. Jag vet att vi har en billigare hyra än genomsnittet. Detta har alltid varit en gemensam vetskap oss emellan och har förut motiverats med att ”vi får ta det som det är” och ”inte räkna med något extra”, vilket vi har tyckt var helt okej.

För några år sedan fick vi en större hyreshöjning i ett slag. Vi klagade inte. Vi markerade att vi helst hade sett höjningen i flera steg, för vår ekonomiska planerings skull. Något år senare vid nästkommande kontraktsskrivning hamnade plötsligt ansvaret för ventilationen på oss som hyresgäster. Ingen förhandling, bara ett flyttat kryss i kontraktet.

Vi knotade lite för vi hade hellre sett en hyreshöjning eftersom vi ansåg att det är krångligt att äga en ventilationsanläggning mitt i alltihopa. Men vi bad om anstånd och började spara pengar för att i sinom tid installera den efter gängse regler. Allt detta kan vi absolut stå ut med, för vi har en relativt billig hyra för en lokal som passar oss och våra behov.

Den här gången var det inte lika lätt att inte knota. Helt utan förvarning får jag ett samtal med ett enkelt besked att Brf Väduren inte tänker förlänga vårt kontrakt och att jag ska kontakta den nya hyresgästen och komma överens om detaljerna för eventuellt övertagande i hastig takt.

Då visste vi inte riktigt vilket ben vi skulle stå på. Skulle vi springa eller stå kvar?

De förhandlingar som refereras till var något som bara upphörde. Södertälje teateramatörer fick ett bud som absolut inte motsvarade skälig kompensation. Vi gav ett motbud sen blev det tyst. Vi förväntade oss att vårt motbud skulle besvaras, men den eventuella nya hyresgästen kom aldrig tillbaka. Lite märkligt då vi ligger i en förhandling.

Vi hade gärna varit med i en tidig diskussion för att i alla fall ha en chans att se på realistiska lösningar för en fortsatt stabil och långvarig samvaro i lokalen. En viss restaurering och en infasning till mer moderna nivåer på hyran är något som vi såklart förstår. Allt är ett givande och tagande.

Jag vill inget hellre än att den dialog vi eftersträvat en tid verkligen blir av.

Jag hoppas att Brf Väduren vill vara med och se andra värden än endast de ekonomiska – Sagateatern är alla Södertäljebors samlingslokal. Det har det varit i hundra år och något som Brf Väduren har fått ärva från den tidigare ägaren. Något som vi tycker är värt att förvalta, gärna tillsammans med oss som enligt mig visat sig vara en synnerligen stabil och lojal hyresgäst i 32 år.

Sagateatern, Södertälje teateramatörer

Hans Qviström

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel