Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi behöver en sammanhållen handlingsplan om fyrverkerier

Södertälje kommun ska verka för ett totalt förbud för användning och försäljning av fyrverkerier i Sverige. Alla partier i kommunstyrelsen var eniga om det att detta är ett stort problem i vår kommun.

Anmäl text- och faktafel

Det som sades var att ”kommunen kan inte ensam komma tillrätta med problemet och att det krävs nationella beslut”. Södertälje kommun ska ”uppvakta samtliga kommuner i Sverige för att få så många som möjligt att skriva under en skrivelse till regeringen om ett nationellt förbud”.

Det jag undrar över är för det första om det finns många andra kommuner som upplever fyrverkerier som ett så stort problem som vi gör här i Södertälje. Någon kommun i exempelvis Norrland kanske inte alls ser behov av ett totalförbud för fyrverkerier och därtill på nationell nivå.

För det andra har vi i Södertälje under senare år arbetat mycket med att stävja olaglig användning och försäljning av fyrverkerier. Och med alla de skärpningar i ordningsföreskrifterna som skett har vi bara ett par timmar på nyårsafton att kunna använda fyrverkerier.

Det ser fint ut i teorin - men hur är verkligheten? Ja, det är så att det nästan är dags att förbereda sig för ”smällande kvällar” redan i november, ty det verkar vara den månad när man börjar med att fira nytt år. Vilket var vad jag påpekade på kommunstyrelsemötet i fråga: Vi har redan ett förbud, men vem bryr sig?

Även om vi förbjuder fyrverkerier och annat pyroteknisk materiel nationellt, så betyder det inte att förbudet kommer att respekteras.

Själv har jag deltagit i en kampanj där vi förklarade hur det är med regler om när och var man kan använda fyrverkerier. Det blev dock tyvärr ingen större skillnad i verkligheten.

Även om vi förbjuder fyrverkerier och annat pyroteknisk materiel nationellt, så betyder det inte att förbudet kommer att respekteras. Den illegala marknaden är så stor och lönsam varför det krävs mycket resurser och genomtänkta planeringar mellan alla inblandade parter.

I min värld skulle man, innan man tar fram strategier i syfte att uppnå nationellt förbud, få information från inte minst polisen angående vilka möjligheter de har att arbeta med det på fältet.

I dagsläget har vi knappt poliser med möjligheter att springa efter de riktiga kriminella, hur får man dem att leta efter sådana som ”bara” smäller? Man måste se över lagstiftningen så att polisens jobb kan få effekt på så sätt att ”de som smäller” verkligen kan lagföras och straffas.

Man måste också inbegripa tullen i arbetet - vad kan den göra för att stoppa leveranser från andra EU-länder? Vi kan förbjuda försäljning och göra tillslag där man struntar i existerande lagar och bestämmelser, men vi har fortfarande kvar näthandeln. Vad kan man göra åt den?

Vi borde satsa vår tid på att ta fram en sammantagen handlingsplan i stället för att bara ta ett nationellt beslut om fyrverkeriförbud. Man måste börja någonstans, det är jag medveten om, men om man vill ”sätta Södertälje på kartan” som en kommunstyrelseledamot uttryckte sig måste vi börja på rätt sätt.

Jag tror inte på att endast förbud löser våra ”smällande problem”. Man måste ta fram verktyg för att det ska resultera i konsekvenser för dem som bryter mot lagen. Detta saknar jag ganska ofta i vårt kommunala arbete.

Vi tar en massa fina beslut men bara en liten del överlever verkligheten. Vi behöver helt enkelt förändring på riktigt.

Beata Milewczyk (SD)

gruppledare

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel