Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi är inte övertygade

Annika Bröms, Svenskt näringsliv, skrev (LT, 11 mars) att arbetsgivarna inte vill ha lägre löner.

Annons

Hon hävdar bestämt att vi i Unionen har uppfattat dem helt felaktigt.

Det är i så fall mycket glädjande, men vi är inte helt övertygade ännu. Under alla år som vi inom fackföreningsrörelsen kämpat för rimliga och rättvisa löner så har vi mött visst motstånd, diplomatiskt uttryckt.

Många arbetsgivare har sett löner enbart som kostnader och tänkt att lägre löner ger högre vinst.

Så kan det vara för det enskilda företaget, på kort sikt.

Men rättvisa löner i alla branscher och stabila förbättringar av reallönerna har gett ökad produktivitet, och detta har varit en av de viktigaste faktorerna för utvecklingen av den svenska ekonomin och välfärden.

Vi tror på den svenska modellen med konstruktiva förhandlingar som leder till rimliga avtal och arbetsfred.

Hittills har Svenskt näringsliv också försvarat den modellen. Nu är det några av medlemsföretagen, i synnerhet inom Almega, som går på offensiven och vill ha avtal utan några lönehöjningar eller ens minimilöner. Avtal helt utan siffror öppnar naturligtvis dörren för att vissa företag kan frysa eller sänka löner. Därmed inte sagt att alla företag vill gå den vägen

Vi väljer nu att tro på Svenskt näringsliv och hoppas att de lyckas få med sig sina medlemsföretag, så att även Almega inser att avtal med rimliga löner och villkor skapar arbetsfred och en fortsatt positiv utveckling.

Unionen på Scania

Mari Carlquist

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel