Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi är en internationell kulturstad

Den 30 december 2008 skrev LT:s kulturskribent Marie Hedberg om kulturlivet i Södertälje. Marie Hedberg beskrev med både nöjdhet och stolthet kulturlivet i Södertälje. Rubriken för det hon skrev var ”Applåder för ett fantastiskt kulturår”. Hennes betyg för kulturlivet i Södertälje var högt, nästintill en femma, och hon avslutade sin sammanfattning med ”När nu 2009 väntar får vi hoppas att kulturlivet inte dras med i finanskrisen”.

Vi som är kulturpolitiker i Södertälje har försökt göra allt som står i vår makt för att förhindra det. Vi befinner oss förvisso fortfarande mitt i en global finanskris som fått betydande konsekvenser. Sverige har en betydligt högre arbetslöshet, inte minst bland de unga. Arbetslöshet är dyrt för kommuner och hela samhället drabbas när jobben blir färre.

Vi i Södertälje hör inte på något sätt till undantagen. Följden för oss har blivit att vi liksom många andra kommuner har ett bekymmersamt ekonomiskt läge. I syfte att ta itu med den försämrade ekonomin har vi tvingats till besparingar. Alla verksamheter har tyvärr drabbats, även kulturlivet.

Södertäljes kulturliv har dock inte drabbats av större besparingar än andra områden. Trots ekonomiskt dåliga tider är ambitionen att vara en kulturstad av rang.

Alla är inte överens om att upprätthålla Södertälje som kulturstad. Moderaterna för en systematisk politik för att, i kulturellt hänseende, omvandla vår kommun till en förort utan något eget kulturliv. På annat sätt kan man inte tolka moderaternas budgetförslag för 2010 där man yrkade på en minskning av kulturbudgeten med tio tolv miljoner kronor. Att Moderaterna vill omvandla Södertälje till en förort till Stockholm är något som man inte heller sticker under stol med utan säger rakt ut.

De andra borgerliga partierna skriver förvisso i sina budgetar att de vill satsa på kulturen, men deras finansiering lämnar mycket övrigt att önska. Till exempel lyfter Kristdemokraterna fram att man vill göra en satsning som kallas ”Kul tur på stan”, men de har inte avsatt en enda krona för detta ändamål i sin budget. Det är lätt att vara kulturpolitiker om man har en sedelpress att ta till. Det är betydligt svårare om man ska förhålla sig till den bistra ekonomiska verkligheten.

LT:s politiska redaktör Tomas Karlsson ger en väldigt mörk bild av verkligheten i sin ledare den 25 november. Vi delar en del av hans dysterhet. Det är verkligentråkigt att det privata företaget Svenska bio inte lyckats få tillräckligt besöksunderlag i Södertälje för att kunna få verksamheten att gå runt. Vi beklagar att det förhåller sig så.

Men vi har ett rikt kulturliv i Södertälje och vi är beredda att understödja detta. Trots ekonomiskt dåliga tider blomstrar många av våra kulturella institutioner med högre besökssiffror än någonsin tidigare. Det är många evenemang, premiärer och vernissage på gång. Nya stadsscenen ska genom E-bio snart komma att kunna visa föreställningar från när och fjärran. Det blir ett lyft. I konsthallen och övriga gallerier avlöser utställningarna varandra. Oktober fortsätter sina mångkulturella föreställningar och likaså blomstrar verksamheten i de övriga kulturhusen och på våra internationella tv-stationer. Torekällberget har under året blivit mer tillgängligt. I Järna har vi många kulturverksamheter som blomstrar och till dessa kan vi förhoppningsvis även lägga Hilma af Klints konstmuseum som ytterligare kommer att förstärka Södertäljes goda rykte som internationell kulturstad.

Södertälje har och ska fortsätta ha ett starkt eget kulturliv. Det är kulturen som ger oss en egen stadsidentitet.

Susanne Bergström (S) kommunalråd

Besim Aho (S) ordförande kultur- och fritidsnämnden

Anna Bohman (S) andra vice ordförande kultur- och fritidsnämnden.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel