Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vettlösa besparingar slår direkt mot kvaliteten

 
Miljonbesparingar på Nykvarns skolor
Visa alla artiklar

Nyhetsflödet i Nykvarn har den senaste veckan i hög grad präglats av de föreslagna besparingarna på skol- och förskoleområdet. Såväl föräldrar som de fackliga organisationerna protesterar mot det förslag som presenterats för utbildningsnämnden.

Anmäl text- och faktafel

Då Nykvarns kommun sedan länge lider av ett ”demokratiskt underskott”, vilket innebär att endast fyra av åtta fullmäktigepartier finns representerade i utbildningsnämnden, vill vi från Nykvarnscenterns sida här redogöra för vår ståndpunkt i den aktuella frågan.

Vi är benägna att hålla med Jörgen Runholm (S) i hans uttalande i LT: ”Neddragningarna strider mot all vett och sans”. Utbildningsnämndens ordförande Thomas Wibergs (NP) försök att dämpa kritikernas oro imponerar inte.

Att ersätta legitimerade förskollärare med barnskötare måste också ses som en kvalitetsförsämring.

Alla vi som har insikt i skoverksamheten vet att indragning av tjänster och hopslagning av klasser per automatik innebär kvalitetsförsämring, beaktat att vi redan i dagsläget har förhållandevis låg lärartäthet. Att ersätta legitimerade förskollärare med barnskötare måste också ses som en kvalitetsförsämring.

Läs också: LISTA: Så ska skolan i Nykvarn spara

Vi har under alla år som egen kommun framhållit kvaliteten på våra förskolor och samtidigt med stolthet påpekat att vi haft en mycket hög procent av legitimerade förskollärare. Att minska livsmedelskostnaderna med en halv miljon är bara ytterligare bevis på kvalitetsförsämring.

Läs även Tomas Karlsson: Nykvarns skolambitioner är snart ett minne blott

Man vill vidare minska löneutrymmet med en procentenhet, knappast en framgångsfaktor, lärare i dag är ett bristyrke och det råder knivskarp konkurrens om legitimerade lärare. Förslaget att senarelägga utplaceringen av paviljongerna vid Tallbackens förskola innehåller dessvärre både et plus och ett minus och en besparing på 400 000 kronor får i sammanhanget betecknas som ”felräkningspengar” i förhållande till utbildningssektorns totala kostnader.

Vad är då vårt alternativ till den nu föreslagna besparingarna? Jo, i likhet med Jörgen Runholm vill vi se omfördelningar i kommunens budget som helhet. Vi är också beredda att ta av potten för oförutsedda utgifter, men också det budgeterade överskottet på 12 miljoner.

Vi kommer att mera exakt redovisa våra förslag vid kommunstyrelsens sammanträde den 4 juni och slutligen vid kommunfullmäktigesammanträdet den 19 juni.

Centerpartiets fullmäktigegrupp i Nykvarn

Lennart Ygstedt (C)

Kerstin Eriksson (C)

Johan Grenfeldt (C)

Ola Berglund (C)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel