Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Veteranen som inte "tycka turist trist"

Lunchmusik, vandringar, resor, operaimprovisation. Britt-Marie Thor tar del av Södertäljes utbud.Men så är hon också sekreterare i lokaldelen av Svenska turistföreningen.

Britt-Marie Thor kom via Stockholm och Eskilstuna till Södertälje och Nykvarn.

– Från början sa jag att det var tillfälligt, max ett år, men jag blev kvar, säger hon.

Hon uppskattar att det finns mycket att göra här.

– Jag tycker om att gå längs kanalen och Maren eller på Hälsans stig. Det är lunchmusik varje onsdag i stadshuset och varje fredag i kyrkan. Ibland åker jag till Qulturum i Nykvarn där de har musik eller föreläsningar och på somrarna går jag ofta på stadsvandringarna.

Britt-Marie provar gärna nya utmaningar.

– Jag var på operaimprovisation och plötsligt var jag med i en grupp och övade och sedan hade vi föreställning. Det trodde jag aldrig, säger hon och fortsätter:

– Men det läskigaste jag provat var att göra stå uppkomik om mitt liv. Publiken var jättesnäll, det sitter mest i huvudet. Men det gick bra och jag är stolt att ha skrivit och framfört det själv.

Hon växte upp i Linköping med mamma som jobbade på kontor, pappa som jobbade på tidning, två bröder och en syster. Föräldrarna skilde sig när hon var 13 år.

– Som barn ser man mycket hur det är och det blev lugnare efteråt. När jag som vuxen själv fick barn och sedan skilde mig var jag mån att de skulle se sin pappa ofta, vilket jag inte gjorde.

Efter nio år i förlagan till grundskola blev det tvåårig fackskola med naturvetenskaplig linje eftersom Britt-Marie ville bli sjuksköterska.

– Mamma tyckte jag skulle prova jobba som sjukvårdsbiträde innan jag läste vidare men det var inte så lätt att få jobb utan utbildning eller utbildning utan praktik men det fanns en kurs vid S:t Görans sjukhus i Stockholm och eftersom jag hade en bror där åkte jag dit.

Efter tre veckors praktik fick Britt-Marie vikariera på sin handledares tjänst i ett halvår och därefter kom hon äntligen in på en sjuksköterskeskola i Eskilstuna.

I samma veva träffade hon sin man Lennart och efter skolan flyttade de ihop

i Stockholm. Britt-Marie fick direkt jobb vid Stibergets sjukhus på Söder men makens jobb med färg och tapeter flyttade till Nykvarn så då fick hon flytta med.

– Jag pendlade till Stockholm ett år, men efter att vi fick barn räckte det. Jag frågade på sjukhuset här och jobbade kvar till pension.

Hon jobbade främst med äldrevård, förr kallat långvården och nu geriatrik.

– Vi klagar ofta på vården i dag men det var inte bättre förr, framför allt inte för patienterna. Man är mer tillmötesgående i dag och det är bra att man inser vikten av guldkant på tillvaron, till exempel det Kultur 365 gör. Eller att bara träffas, se film eller Telge cruisers som låter de äldre få åka med en sväng i deras raggarbilar.

Eftersom hon älskar att resa gick hon med i Svenska turistföreningen (STF) första gången på 1980-talet, liksom många andra för att få billigare boenden på STF:s alla vandrarhem i Sverige.

För ungefär 15 år sedan gick hon på lokalföreningens möte och blev invald i styrelsen. Nu är hon sekreterare och med i gruppen som tar fram programmet med aktiviteter, där båtfärd med Ejdern till Skanssundet står på schemat i dag för att fira föreningens 20-årsjubileum.

– Ejdern åker till Birka på dagen så ångan är redan uppe och det blir inte så jobbigt att köra oss också, man måste tänka på miljön, säger Britt-Marie och tillägger att alla aktiviteter som föreningen anordnar ska gå att ta sig till kollektivt.

– Jag har varken bil eller körkort och det går jättebra. Enstaka gånger när det behövs så samåker vi.

Hon har rest mycket i Sverige, oftast till olika vandrarhem i ett visst område, exempelvis Västkusten, Skåne eller Dalarna.

– Tidtabellen är min bästa vän på resan. Vid ett tillfälle i Dalarna fanns ingen så jag ställde mig vid busshållplatsstolpen och hoppades att det skulle gå bra så jag slapp gå en mil och det gjorde det.

Vilka är dina bästa tips när man ska turista?

– Det är bra att läsa på lite innan, men sedan kunna ta det som det kommer eftersom det sällan blir exakt som man tänkt sig men det brukar bli trevligt och bra ändå.

Aktiv turist som gillar att resa

Namn: Britt-Marie Thor.

Ålder: Blir 69 i december.

Bor: Blombacka. ”Där har jag bott sedan 1975”.

Familj: Singel, sönerna Björn, 43, och Lars, 39, med familj inklusive tre barnbarn.

Gör: Aktiv pensionär i flera föreningar, bland annat STF Södertälje-Nykvarn som firar 20-årsjubileum i dag.

Intressen: Föreningsliv, läsa, musik, lösa korsord och resa. ”Det är billigt och bra att kunna resa när inte alla andra gör det. I år har jag varit i Toscana och på medeltidsveckan i Visby”.