Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Veteranbilar och rockabilly ska locka publiken

I morgon väntas 1 500 rockabillyentusiaster komma till Lådbilslandet i Nykvarn. Bilar ska visas upp, tävlingar ska hållas och band kommer från hela Sverige för att spela i ladan.

Amerikanska bilar, amerikanskt käk och amerikansk musik. Temat är tydligt när All American Day äger rum i morgon på fältet utanför Lådbilslandet i Nykvarn.

Initiativtagarna Ronnie Bergvall och Lars Kung är mitt inne i förberedelserna. Gräset på ängen ska klippas och fintrimmas, ljus och ljud i ladan ska fixas.

– Intresset är enormt. Vi hoppas att det kommer 1 500 personer, säger Ronnie Bergvall.

Ronnie Bergvall och Lars Kung, eller Hövdingen och Kungen som det står på deras jackor, har båda varit intresserade av gamla amerikanska bilar hela livet. De är med i klubben Rockabilly.nu, en klubb för dem med ett genuint intresse för rockabilly. De har tidigare anordnat olika fester och musiktillställningar men det här blir första gången som de styr upp en bilträff med tävlingar.

– Jag har haft idén och namnet i bakhuvudet väldigt länge men inte haft tillfälle att genomföra den förens nu, säger Ronnie Bergvall.

All American Day slår upp portarna klockan nio. Då ansluter bilarna och vid klockan 13 anordnas en tävling för entusiastbilar. En mot en kommer fordonen att åka fram och publiken avgör vilken som de gillar mest. Priset för personen med den vinnande bilen är en pokal, 3 000 kronor samt en plats i superfinalen i Rättvik 2016.

– I vanliga fall brukar det vara ett gäng domare som bestämmer vilken bil som ska vinna men nu är det folket som styr. Alla kommer att få varsin spade i två olika färger som man håller upp för att visa vilken bil man gillar mest. En omgjord folkvagn kan slå en nyrenoverad Cadillac. Den bil med mest hjärta vinner.

Efter biltävlingen väntar en kväll med musik och dans. Tre band, som tagit sig vidare från branschtidningen Worldkustom:s tidigare tävlingar, spelar tillsammans med husbandet.

– Det är roligt att få uppmärksamma oetablerade band som suttit i en källare och repat. Jag trodde att det bara skulle vara ungdomar men det har visat sig att även gubbar i 80-års-åldern kommit och trummat, säger Ronnie Bergvall.

– Det häftiga med sådana här träffar är att folk i olika åldrar möts, umgås och alla kommer överens. Jag har aldrig någonsin varit med om något bråk, säger Lars Kung.

Trots att första året av All American Day inte genomförts ännu är Ronnie Bergvall redan nu säker på att det kommer att bli ett återkommande event.

– Om fem år kommer vi att ha 10 000 besökare och engagera hela bygden. Man måste ha höga mål, eller hur?

All American Day

Lördagen den 8 augusti:

Kl 09: Portarna öppnas.

Kl 11: Anmälan till biltävlingen öppnar.

Kl 12: En V12 Rolls-Royce med stridsvagnsmotor visas upp.

Kl 13: Biltävlingen börjar.

Kl 15: Prisutdelning för de tio finaste fordonen.

Kl 19: Portarna till ”festladan” öppnas.

Kl 21: Final i Music Challenge och liveband.