Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vetenskap är en metod – inte en ideologi

 
Vidarkliniken läggs ner
Visa alla artiklar

Med anledning av nedläggningen av den Vidarkliniken kommenterar Robert Hahn (LT, 18 mars) Vetenskap och Folkbildnings (VoF) inställning till antroposofin och andra alternativa behandlingar.

Hahn menar att VoF:s kritik av så kallad alternativmedicin drivs av ideologiska snarare än sakliga skäl, och att VoF har som mål att få antroposofin att försvinna, samt att VoF motverkar allt som har med alternativa vårdmetoder att göra.

Anmäl text- och faktafel

Hahns argumentation tyder på att han, såsom många andra, totalt har missförstått vad vetenskap är. Vetenskap är inte alls en ”ideologi”, utan en metod som går ut på att på ett objektivt sätt, med hjälp av sunt förnuft och utan förutfattade meningar ta reda på om, och hur, saker och ting fungerar. Framför allt vad gäller sjukvård och människors hälsa borde det vara en självklar utgångspunkt.

Vi inom VoF välkomnar alla säkra och verksamma behandlingar, oavsett vem som har uppfunnit dem eller vilken filosofi de bottnar i. De enda krav vi för fram är att en behandling ska ha bevisats fungera i oberoende försök och att dessa försök dessutom har kunnat upprepas med konsekventa och förutsägbara resultat.

Vad gäller så viktiga frågor som sjukvård så måste vi ställa högre krav.

För att få en behandling accepterad är det alltid upp till förespråkarna att visa att den uppfyller kraven. Detta är något som Vidarkliniken antingen har misslyckats med eller inte ens har försökt göra vad gäller sina antroposofiska behandlingar.

I stället har man hänvisat till subjektiva upplevelser, sin egen övertygelse eller att patienterna säger sig trivas på kliniken. Det duger tyvärr inte. Vad gäller så viktiga frågor som sjukvård så måste vi ställa högre krav.

Det är korrekt att VoF genom åren på ovanstående grunder har kritiserat Vidarkliniken. Men det är inte, som Hahn antyder, VoF som har sett till att Vidarkliniken läggs ner.

Det har de själva orsakat genom att inte uppfylla samma grundläggande krav som beprövad sjukvård.

Pontus Böckman

ordförande, Vetenskap och Folkbildning

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel