Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Verkstaden som blev krog och bingohall

Denna verkstad låg inne i kvarteret Pallen, mitt emot kyrkan, och avgränsades i norr av Turingegatan, i söder av Kaplansgatan och i väster av Nygatan.

Verkstaden vi ser försvann i slutet av 1930-talet för att ge plats för det då moderna hyreshus som kom att ha restaurang Täljekällaren i botten- och källarvåningen. Det var en Sara-krog som låg vid dåvarande Brända tomten som efter 1955 döptes om till Turingelunden.

Restaurangen blev under 1970-talet bingohall. Verkstaden på bilden tillhörde familjen Wetterholm som varit verksam i Södertälje sedan 1860-talet.

I bildens högra del ser vi det bostadshus om tillhörde gården. Den byggnaden flyttades i slutet av 1940-talet upp till Torekällberget och blev den första i det blivande stadskvarteret. Byggnaden kom där att kallas den Wetterholmska efter hantverkssläkten. Vi ser här insidan (gårdssidan) medan framsidan låg ut mot Turingegatan.

Familjen arbetade inom plåtslageribranschen. Vi kan se ett stuprör på maren framför verkstaden och ett par plåtkragar som sitter ovanpå skorstenar.

Med tiden blev detta läge allt dyrare och slutligen tog marknadskrafterna över och verkstaden lades ner och det ovan beskrivna bostadshuset kom till. Detta finns kvar i den västra delen av Turingelunden.

Lokalerna som en gång varit matsalar och senare bingohall är numera en form av vandrarhem.