Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vem fyller år på lördag?

Ska du på födelsedags­kalas på lördag? Inte helt otroligt eftersom den 10 april är den vanligaste ­födelsedagen i Sverige.

Anders Lundqvist i Viksberg är en av 25 069 svenskar som firar på lördag. Han fyller 38 år, liksom tre andra i Södertälje just denna dag.

– Jag hade ingen aning om att det är så många andra som fyller år på lördag. Men det är oftast en bra dag att fylla år på, det är inte sällan som den 10 april ligger i samband med påsken, säger Anders Lundqvist.

På frågan om vad han tror att det beror på att så många fyller år just den 10 april svarar han:

– Ja, vad händer nio månader före den 10 april? Det är mitt i sommaren, semestertider. Men det är ingenting jag pratat med mina föräldrar om.

Den näst vanligaste födelsedagen är inte 9 april eller 11 april, utan 15 april, och då är det marginellt färre personer, 25 063 svenskar, som har sin födelsedag. På tredje plats kommer 22 mars, då 25 040 personer har födelsedag.

Siffrorna är baserade på antal folkbokförda i landet sista december 2009, och gäller endast svenskfödda eftersom många utrikesfödda har födelsedatum av typen 1 januari, 1 juli och 21 mars (persiska nyåret).

Siffrorna är framtagna av Statistiska centralbyrån.

Känner du någon som fyller år på lördag? Skriv en grattiskommentar.