Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vem är skyldig Sverige ett tack?

Som en del i firandet av 20 år i Sverige skrev för en tid sedan svenskar med rötter i forna Jugoslavien i Aftonbladet: ”Tack för att vi fick chansen att bygga våra nya liv här. Sådana tack hörs alldeles för sällan.”

Paulina Neuding tar i sin kolumn i Svenska Dagbladet upp detta då hon menar att ”det är en djärv sak att skriva eftersom det förutsätter att det finns något att vara tacksam över, och just nu gör vänstern i vid mening gällande – vänsterliberaler inbegripna – att det finns det inte. Man säger att rörlighet över gränser är en rättighet, och således inget för någon att yvas över.”

Men är tacksamhet till det svenska samhället någonting som nya svenskar särskilt bör beakta jämfört med oss som hade turen av födas som medborgare?

Salar Rashid, social-demokrat i Stockholms kommunfullmäktige, menar (Svenska Dagbladet, 18 oktober) att denna typ av resonemang medför en förödande uppdelning som skapar en ”förfalskad ’gäst och värd’-relation” där (den betalande) gästen – oavsett vad som serveras till middag – förväntas vara tacksam. Utifrån detta slår Rashid fast, riktad till landets nya medborgare, att ”du har inget att vara tacksam över (...) du betalar med blotta din existens.”

Jag delar Salar Rashids analys, om än inte slutsats.

Det är destruktivt och snårigt att skapa olika kategorier av tacksamhetskvoter. Vem ska vara mest tacksam? Nyanlända svenskar? Personer vars handikapp hindrar dem från att arbeta? Hemmafruar vars insats i det egna hemmet inte noterats hos Skatteverket?

Men att detta skulle betyda att vi inte har någonting att vara tacksamma över? Det är en mycket underlig slutsats.

Lika orimligt är det att Neuding framhåller flykt-ingars tacksamhet till Sverige som någonting unikt. Problemet är inte att några få förväntas vara tacksamma, problemet är att alltför många medborgare – oavsett var de är födda – faktiskt inte är det.

För när var tredje ung svensk kan tänka sig att införa diktatur (Metro, 28 augusti) håller någonting olyckligt på att hända.

Den välfärd och frihet som generationer har arbetat hårt för att åstadkomma reflekterar vi inte längre över.

De privilegier som ett liv i Sverige medför kan inte tas för givna. Det vet, om några, de flyktingar som flytt från länder som saknat just dessa.

Så när de jubilerande svenskarna från forna Jugoslavien för fram sin tacksamhet över chansen att skapa nya liv i Sverige är det välkommet. Ett initiativ som ny-anlända, svenskfödda, gamla såväl som unga bör inspireras av.

sverigesresurser.se

Amanda Björkman

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv insändare Skriv debattartikel