Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vem är rädd för vargen här?

Vargstammen har stått i fokus denna vinter. Jägare i tusental samlades i skogarna i berörda län i januari för att skjuta ulven.

Den som läser medlemstidningen för Jägarnas riksförbund – det med säte här i Södertälje – kan inte undgå vilken djupt rotad avsky för varg som finns i medlems-kadern. Sida upp och sida ner visar bilder på blodiga hundar som rivits av vargen.

Men denna fruktan för gråben verkar inte ha bitit sig fast i svensken i gemen.

En ny opinionsmätning från Lantbruksuniversitetet (SLU) visar att det är björn och vildsvin som väcker vår oro. Vargen är trea.

Att en tredjedel av de 7 000 personer som tillfrågats är rädda att möta vildsvin, en kraftig ökning sedan senaste mätningenför sex år sedan, är ytterst intressant.

Här i Mälardalen toppar vildsvinet, av naturliga skäl, listan. Och det borde vara en väckarklocka för jägarna.

Den explosionsartade tillväxten i populationen är till stor del orsakad av jägarna själva. De har utfodrat vildsvinen, men inte mäktat med att hålla numerären nere.

Alltför få jägare skjuter vildsvin, helt enkelt.

Den utveckling vi nu ser – där lantbrukare förlorar stora pengar i förstörda grödor, där villaägare och golfbanor tvingas investera i skyddsstängsel för miljonbelopp för att skydda sig mot svinen och där antalet trafikolyckor med vildsvin inblandade ökar markant – väcker oro.

I synnerhet eftersom det inte finns några tecken på att jägarkåren klarar av att hålla stammen i schack.