Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vem är i otakt?

Den 27 juni kunde vi läsa en insändare i LT från Posk-gruppen (partipolitiskt obundna i svenska kyrkan) i Södertälje.

Bland alla märkliga påståenden i insändaren finns det några som vi känner att vi behöver kommentera.

Posk ser sig som en fri grupp och partipolitiskt obunden. Det är intressant att titta på Posks kandidater på kyrkofullmäktigelistan och jämföra var de är, eller har varit, aktiva i kommunalpolitiken. Det är alliansens aktiva och deras sympatisörer som toppar Posks listor. Visst är Posk partipolitiskt om än inte under partipolitiskt flagg.

En typisk Posk-formulering är ”Demokrati men…”. Vi socialdemokrater anser att demokrati är en rättighet som alltid måste försvaras, och tydligen även gentemot Posk. Det är omodernt att inte verka för demokrati i kyrkan! Eller är det så att Posk inte anser att alla medlemmar över 16 år ska få rösta? Är det några andra inskränkningar i demokratin i kyrkan som man anser vi ska ha?

Att Posk inte anser att Socialdemokraterna, och för den delen även Centerpartiet, har i Svenska kyrkan att göra är tydligt. Dock är det så att Svenska kyrkan har tydliga regler för vilka som får ställa upp, vilka som får rösta och vilka som kan kandidera. Menar Posk att Centern och Socialdemokraterna inte följer regelverket och därför inte ska/bör/får ställa upp i kyrkovalet?

Vad anser Moderaterna om att en lokal moderat toppolitiker också är Posks gruppledare? Är det så att det är Moderaterna som ställer upp i valet under annat namn? Om ett parti bara byter namn är det okej att ställa upp för Posk?

Detta om något är en omodern syn på demokrati!

Vi socialdemokrater vill att Svenska kyrkan utvecklas som öppen och demokratisk folkkyrka. Vi vill fortsätta att bidra med våra idéer och vårt engagemang genom de cirka 7 000 medlemmar i Svenska kyrkan som ställer upp för Socialdemokraterna på olika listor i valen till församlingar, stift och kyrkomöte. Tillsammans med andra goda krafter vill vi att Svenska kyrkan bidrar till ett Sverige där alla kan leva ett bättre liv, känna frihet och framtidstro!

Vi Socialdemokrater i Svenska kyrkan arbetar för en öppen folkkyrka med framtidstro.

Vi vill värna församlingarna i Södertälje och utveckla mångfalden. Vi vill tydligt visa att kvinnoprästmotstånd och homofobi inte hör hemma i folkkyrkan. Vi vill ta vara på församlingshemmen som öppna mötesplatser i Södertälje.

Vi vill verka för en kyrka som deltar i samhällsbyggandet av ett gott Södertälje. Vi vill fortsätta bedriva och utveckla den sociala verksamheten i Svenska kyrkan, som genom sitt arbete motverkar människ-ors ensamhet och sociala utsatthet.

Lars Johnsson (S)

ordförande i kyrkorådet, Södertälje församling

Rose-Marie Jacobsson (S)

ordförande i kyrkorådet i Östertälje församling

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel