Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Veckobreven med dikter ges ut som samling

Ulf Sundblad mejlade några av sina tidiga verk till sina vänner. Läsarskaran växte för varje vecka. Nu släpps ett urval av dikterna i samlingen ”Gå med mig”.

Poeten Ulf Sundblad har skrivit så länge han kan minnas och har släppt över 25 böcker.

– Jag känner stor tillfredsställelse när jag skriver. Även om jag slänger det, säger han. Vi har alla våra små nörderier. Att skriva är mitt.

Den nu 72-årige Södertäljebon debuterade 1969 med romanen Bäcken. En Norrlandshistoria om en liten by och människoöden. Men på senare tid har han helt gått över till att skriva dikter.

– Jag upplever att jag alltid varit smal i mitt skrivande, och har smalnat av ännu mer. Ingen köper ju egentligen dikter längre. Det är något man ger bort i present till en gnällig moster, säger han och skrattar.

Ulf tycker även att det är en stor skillnad att skriva dikter jämfört med romaner.

– I romaner är inte orden så viktiga, utan sammanhanget. Men i en dikt på kanske åtta rader behöver varje ord vägas och bli korrekt.

Den kommande samlingen ”Gå med mig” släpps 1 september och är ett urval av Ulfs dikter från 1975 och framåt och kom till tack vare ett veckobrev.

– Det började med att jag skickade dikter till några vänner via e-post varje vecka. Med tiden blev fler och fler intresserade och ville också ha utskicken.

I dag, 94 veckor senare, är det några hundra personer som prenumererar på mina dikter, säger Ulf.

Tanken med en dikt i veckan är enligt Ulf att man ska ha möjlighet att läsa den om och om igen, ta tid att smälta den och reflektera.

– Jag vill få läsaren att öppna sig för nya tankar och fördjupa sig. En bra dikt, enligt mig, är att texten efter bearbetning lämnar andra avtryck än vad den gjorde första gången, säger Ulf.

När Ulf skriver följer han alltid samma arbetssätt. När han är färdig med en text lägger han den i en låda och låter den ligga där i några månader.

– Där får den ligga och mogna lite. Sen tar jag fram den igen och ser om den är färdig, behöver omarbetas eller kastas i papperskorgen.

Det som påverkat honom mest i karriären är biografin om Kaj Munk – ”Poeten som inte ville vara präst”.

– Efter publiceringen fick jag över 300 inbjudningar att föreläsa om Kaj Munk, vilket jag gjorde i nästan fyra år. Det är ett av min karriärs stoltaste ögonblick.

Föreläsningar ligger på agendan även framöver efter att ”Gå med mig” har haft release. Då väntar tre månaders bokturné i hela landet.

– Den 4 september är det release i Sankta Ragnhildskyrkan i Södertälje. Då

kommer jag läsa några dikter och kantor Martin Olsson spelar. Det ska bli roligt, säger en leende Ulf Sundblad.

Har doktorerat i litteratur

Namn: Ulf Sundblad.

Ålder: 72 år.

Yrke: Pensionär och författare.

Aktuell: Med diktsamlingen ”Gå med mig” som är en samling av de dikter han veckovis skickat till vänner via e-post.

Tidigare: Har skrivit dikter i över fyrtio år och skrev sin första roman 1969. Har varit frälsningssoldat i större delen av sitt liv och har även arbetat som lärare på en svensk-finsk skola.

Utbildning: Doktorsexamen i litteraturvetenskap.