Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Västerås fick nej - närmar sig konkurs

VIK Västerås åkte på ett bakslag i sin kamp för att få ordning på ekonomin. Skatteverket sade nej till en ackordsuppgörelse och nu måste klubben få in ytterligare minst två miljoner kronor den här veckan - annars lär klubben skickas ur hockeyallsvenskan.

VIK Västerås åkte på ett bakslag i sin kamp för att få ordning på ekonomin, undvika konkurs och fortsätta spela i hockeyallsvenskan. Enligt tidningen VLT har klubben fått nej från Skatteverket på en ackordsuppgörelse som skulle minska skulderna med två miljoner kronor.

Nu måste VIK hitta dessa två miljoner före den 30 april då klubbens rekonstruktion måste vara avslutad för att klubben ska kunna få tillstånd att spela i hockeyallsvenskan nästa säsong.

VLT har varit i kontakt med rekonstruktören, advokat Mats Emthén, men han hänvisar alla frågor till VIK:s ordförande Camilla Törngren.

– Konkurs är inget alternativ för oss. Nu är det plan B som gäller, säger VIK:s ordförande Camilla Törngren till VLT, och hon medger samtidigt att Skatteverkets besked var ett stort bakslag.

Skatteverket skriver i sitt beslut, enligt VLT:

”Skatteverket bedömer att ackordsförslaget inte är ekonomiskt fördelaktigt för det allmänna. VIK Västerås hockeyklubb och VIK Västerås AB har under rekonstruktionen fått in likvida medel som idag finns på ett spärrkonto hos rekonstruktören". 

"De medel som finns på spärrkontot är enligt Skatteverkets bedömning i den storleksordningen att föreningen kan betala statens fordran utan att erhålla ett ackord.

Skatteverket gör därför bedömningen att ett ackord inte kan anses som fördelaktigt för det allmänna och medger därför inte ett ackord.”

Skatteverkets beslut kan inte överklagas. Men VIK:s ordförande Camilla Törngren ger inte upp hoppet:

– Nej, aldrig. Vi har alla andra fordringsägare med oss och fortsätter jobba för att ordna upp situationen, säger hon till VLT.

Skatteverket fordran är på cirka 2,7 miljoner kronor. Om Skatteverket tackat ja hade det inneburit att skulder på cirka två miljoner kronor skrivits av.

Nu får VIK-ledningen och rekonstruktören Mats Emthén försöka hitta dessa två miljoner någon annanstans.

Senast på lördag, 30 april, måste VIK kunna visa ett eget kapital på en miljon kronor, i annat fall riskerar klubben att tappa möjligheten att spela i hockeyallsvenskan till hösten.

Beslut om VIK:s existens i hockeyallsvenskan tas av Svenska ishockeyförbundets licensnämnd.

Ligans ligachef Sonny Lundwall har tidigare sagt att en eventuell vakant plats kommer att erbjudas till lag tre i kvalserien till hockeyallsvenskan, vilket var Troja/Ljungby.