Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vårt samhälle är felkonstruerat

Det brinner bilar runt om i Sverige och Södertäljeborna är trötta på denna företeelse som numera är vardagsmat.

Man säger att politikerna inte gör något, att föräldrarna inte gör något. Folk vill ha kameraövervakning och fler poliser. Vissa går så långt som att säga att det är dags att kalla in militären för att det pågår ett krig.

Jag kommer inte med någon lösning, däremot en fundering. Professorer som analyserar fenomenet bilbränder menar att det är uteslutande män som bränner bilar, dessa är utanför samhället, de är arbetslösa och förmodligen misslyckade i skolan. Man menar också att huvudproblematiken är bostadssegregering. Varför talar vi inte om det i Södertälje?

Vissa går så långt som att ifrågasätta varför vi ens har dessa typer av områden som tenderar till att bli en samlingsplats för människor utan hopp om framtid.

Skolan i dessa områden är sämre, boendemiljön är sämre, arbetslösheten är hög, utanförskapet är totalt, otryggheten är stor och den som växer upp här får sämre förutsättningar för att klara sig i livet.

Kanske handlar det inte bara om bilar som brinner utan om att vi är på väg att konstruera vårt samhälle käpprätt åt helvete?

För vem vill egentligen bo i ett område som samhället prioriterar allra lägst i listan om de inte måste?

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel