Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vårt mål är en giftfri miljö i vardagen

Det finns fler än 20 000 registrerade kemikalier som får användas i Europa i dag. Kemikalier, där många av dem också misstänks ha både farliga egenskaper och skadlig inverkan på människor och miljö. Vi exponeras för tusentals av dem i vår vardag och de finns i produkter som barnens plastleksaker, i matförpackningar, i kosmetika - ja till och med i vanligt damm.

Anmäl text- och faktafel

I förlängningen kan det leda till cancer, störa hormonsystemet, göra det svårare att få barn eller leda till fosterskador. En nyligen avslutad undersökning av värmländska kvinnor och barn, den så kallade Selma-studien, visar att även foster utsätts för kemikalier, särskilt hormonstörande ämnen, och att detta kan påverka utvecklingen av barnets organ och vävnader, men också öka risken för att drabbas av sjukdomar senare i livet.

Ansvaret för att agera och stärka EU:s regelverk för kemikalier, inklusive hormonstörande ämnen, är politiskt. Både här hemma och i Europa driver vi socialdemokrater på för att skapa en giftfri miljö i vardagen.

Medborgarnas hälsa och miljö måste sättas före marknaden, det är vår absoluta hållning.

För oss är det självklart att bara ämnen som är bevisat säkra ska tillåtas. Alla människor, barn som vuxna, ska känna sig trygga med att de inte exponeras för farliga ämnen

Medborgarnas hälsa och miljö måste sättas före marknaden, det är vår absoluta hållning. Allt annat är oacceptabelt och därför fortsätter vi en redan lång kamp med att skärpa EU:s regelverk kring kemikalierna, inte minst för att stärka skyddet mot hormonstörande och cancerframkallande ämnen. Det är beklagligt och svårt att förstå varför Moderaterna och Sverigedemokraterna i stället valt att rösta emot detta, när frågan varit uppe i Europaparlamentet.

För att sätta ökad press på EU-kommissionen att förbättra ramverket för hormonstörande ämnen, tog jag initiativ till en resolution i Europaparlamentet vilken antogs för en kort tid sedan. I resolutionen krävs att samma skydd ska gälla mot hormonstörande ämnen som mot cancerframkallande kemikalier. Vi måste få bättre regler för hormonstörande ämnen om vi ska få en hållbar framtid i Sverige och Europa.

Vi kräver dessutom att lagstiftningen om hormonstörande ämnen skärps men också att vi får en EU-strategi för en giftfri miljö. Det är ytterligare ett viktigt steg för att öka skyddet mot farliga kemikalier.

Tillsammans kan vi skapa en bättre och giftfri miljö, fri från farliga ämnen.

Jytte Guteland (S)

Europaparlamentariker

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel