Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varnar för brandrisk vid tröskning: ”Förhållandena är extrema”

 
Extrema sommarvädret – torka, vattenbrist och hög brandrisk
Visa alla artiklar

Nu har tröskning av spannmål och halmbärgning dragit igång vid flera lantbruk. Kombinationen torka och maskiner i drift kan orsaka brand, varnar ett försäkringsbolag.

Anmäl text- och faktafel

Enligt en undersökning som försäkringsbolaget Länsförsäkringar har gjort står uppvärmning och gnistbildning för 25 procent av brandorsakerna på gårdar. Samtidigt som det är ovanligt att det börjar brinna på åkrarna, men i år är förhållandena extrema med torka och höga temperaturer, menar bolaget.

– I Danmark orsakade gnistbildning från en skördetröska brand i en halmsträng bakom tröskan och lågan spreds snabbt av vinden till en explosionsartad brand. Vi vill nu uppmärksamma svenska lantbrukare att vara extra säkerhetsmedvetna inför skörden, säger Johan Litsmark, naturskadespecialist på Länsförsäkringar.

Uppmaningen till alla bönder är därför att ta med vatten och släckninsgdon till åkern, utrusta maskinerna med handbrandsläckare, ha tunnor med vatten i beredskap och samverka med grannar.