Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Värna yttrandefriheten – tillämpa de lagar vi har mot nazism

Hakkorset, tyrrunan, vasakärven – nazister och fascister har en uppsjö av symboler som alla har samma innebörd: hat och rasism.

Att bära kläder med hakkorset – eller att exempelvis måla denna nazistsymbol – kan vara brottsligt, hets mot folkgrupp, vilket åtskilliga domar visar. Brottsbalken slår fast att brottet hets mot folkgrupp består i att någon ”i uttalande eller i annat meddelande som sprids hotar eller uttrycker missaktning för folkgrupp eller annan sådan grupp av personer med anspelning på ras, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung, trosbekännelse eller sexuell läggning”.

Läs även: Prideflagga målades om till nazistflagga

Och det är i detta stycke som nazistiska och fascistiska symboler har betraktats som laddade med missaktning.

När flera nazister nu på lördagen tänker marschera i Nordiska motståndsrörelsens demonstrationståg i centrala Göteborg, kommer de vita och gröna flaggorna, och de svarta sköldarna, med tyrrunan finnas med. Som alltid.

Även den är en symbol som är fylld med förakt och hat mot de demokratiska värderingar som vårt samhälle är byggt på och som visar på nazisternas övertygelse om den vita mannens överhöghet, Deltagarna som bär tyrrunan rör sig, var och en, i brottsbalkens härad – i raderna om missaktning och hets mot folkgrupp.

Men när nazisterna går tillsammans i en demonstration blir det plötsligt oklart vad som gäller. Polisen blir osäker, lagstiftarna i riksdagen likaså.

Skälet till denna oklarhet är glasklart. Demonstrationsfriheten är en del av yttrandefriheten och yttrandefriheten är skyddad i vår grundlag. Den är tveklöst den allra mest skyddsvärda av lagar, den vackraste av friheter, den som gör att Sverige är en solid demokrati.

Yttrandefriheten är och ska vara starkt skyddad i Sverige – och skyddet finns där även för dem som för fram obekväma åsikter som är så hatiska och motbjudande att det vänder sig i magen.

Men yttrandefriheten är inte absolut. Den har sina begränsningar. Du får nte säga vad som helst om vem som helst. Kränkningar och förtal accepteras ej.

Yttrandefriheten är och ska vara starkt skyddad i Sverige – och skyddet finns där även för dem som för fram obekväma åsikter som är så hatiska och motbjudande att det vänder sig i magen.

Osäkerheten gör att det är förtvivlat få som vågat visa var skåpet ska stå. Rädslan att göra fel har varit starkare än viljan att göra rätt.

Tills nu.

Centerpartiets ledare Annie Lööf konstaterade vid partistämman i Malmö att "Det är ingen mänsklig rättighet att göra vad som helst i en demonstration", och efterlyser att man ser över om inte gällande lagstiftning – som i ordningslagen, eller kring hatbrott och hets mot folkgrupp och kanske även terrorlagstiftning – skulle kunna fungera för att ingripa. Att nya lagar inte behöver stiftas: "Det är möjligt att nazisterna kommer att kringgå detta genom att rita om den där runan eller ta ett annat hakkors, men från lagstiftningens sida måste vi visa vad som är rätt och fel", säger Annie Lööf, som har en juristutbildning i botten.

När Lööf pekat ut viljeriktningen hakade även statsminister Stefan Löfven (S) på under fredagen. Till Sveriges radio säger han: "Vi måste se över det här på riktigt – om nuvarande lagstiftning är tillräcklig för att motarbeta den här typen av krafter".

Lööf och Löfven tänker rätt. Att tydliggöra och tillämpa de lagar som redan finns och att stötta polisen i detta är rätt väg att gå.

Fel väg däremot är att, vilket också framförts i debatten, fundera på att göra inskränkningar i yttrandefrihetslagstiftningen.