Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Värmeslag, djur- och insektsbett – sommarhettan får fler att ringa 112

På grund av sommarhettan så har fler än vanligt ringt till SOS Alarm på grund av värmeslag eller att de har blivit bitna av något djur eller insekt.

Anmäl text- och faktafel

Årets sommarhetta har inte bara bidragit till skogsbränderna runt om i Sverige, utan även till att fler ringer till 112.

– Samtalen till 112 ökar generellt vid vackert väder. Men sommarens extrema värme och torka leder alltså till allvarliga konsekvenser som sträcker sig utöver de pågående skogsbränderna, säger Kenny Lorentzon, ansvarig för SOS Alarms krisberedskapsavdelning, i ett pressmeddelande.

Årets sommarvärme har fått värmerelaterade ärenden att fyrdubblas från året innan, från 25 ärenden till 101. Även djur- och insektsbett har ökat, nästan en fördubbling. Larm som rör båt och drunkningsolyckor har också ökat från året innan.

- En sådan här sommar är det särskilt viktigt att tänka förebyggande, som att dricka mycket vatten, använda flytväst på sjön, hålla uppsikt över badande barn eller skydda sig mot insekter och ormar, fortsätter Kenny Lorentzon. Det är också bra att ha sin telefon till hands så att man snabbt kan larma om olyckan är framme.