Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Världshälsodagen: Ola tog första sprutan som sjuåring

I dag är det världshälsodagen och i år uppmärksammas diabetes. – Diabetes är en del av mig. Jag får anpassa livet efter det, säger Ola Johansson som har diabetes typ 1.

Annons

Insulinet finns alltid inom räckhåll. De första två sprutorna fick Ola av en sköterska när han var sju år gammal. Han skrek. Genom att öva på en apelsin lärde sig Ola att ta sprutor själv i stället.

– I snitt har jag tagit tre sprutor per dag i 40 år, säger Ola som inte gör någon stor sak av sjukdomen.

Ofta tar han sprutorna vid bordet, så länge det är okej med sällskapet. Genom åren har Ola lärt sig vad han ska äta för att må bra.

– Jag äter så lite kolhydrater som möjligt. Alla kolhydrater blir socker i kroppen, förklarar Ola.

Ola har genom åren tränat ett antal av Södertäljes idrottslag och bland annat varit tränare åt hockeystjärnorna Tim Heed och Alexander Urbom.

– Jag är utbildad fystränare och kan en hel del kost. Det gäller att välja bra livsmedel för att få en så jämn sockerkurva som möjligt.

– Idrottsklubbarna har börjat tänka på kosten men de har fruktansvärt långt kvar, säger Ola.

2004 lade Ola om kosten. Mjölk, vitt bröd, gluten, socker, stärkelserik mat, sötningsmedel och salt ströks från menyn.

Vad äter man då till frukost?

– Mackor och gröt är en mental grej bara. Du kan äta det du åt till middag. Lax, kyckling, älgfilé, ägg.

Resultatet av kostomläggningen blev en viktminskning på 16 kilo, men framförallt behövde Ola mindre insulin och blev piggare.

– I träningsvärlden tycker man att Sverige är konstigt med sitt mjölk och bröd, berättar Ola som har lärt sig att utomlands är det kött, smör och grönsaker som gäller.

Och smör äter Ola – inte margarin som många dietister rekommenderar.

– Med smör blir mitt socker mycket bättre. Fettet tar bort sockersuget.

Ola är dock inte strikt i sin kosthållning. Bjuder någon på en kanelbulle tackar han ja.

– Jag äter allting. Däremot tänker jag på vad jag stoppar i mig. Varje dag måste jag tänka på det, annars mår jag inte bra, säger Ola som klarat sig från komplikationer av diabetesen.

Diabetes 1 innebär att kroppen ibland behöver socker. Det är en balansgång. Ola är medlem i Storstockholms diabetesförening.

– Jag vill ha koll på forskning och vad som händer. Vi har lyssnat på Livsmedelsverket men i och med internet har diabetiker börjat få annan information, säger Ola som tycker att man måste ha en öppen inställning och inte låsa sig vid gammal forskning.

Nya rön kan dyka upp som kan förändra behandlingen.

Styrke- och fystränare

Namn: Ola Johansson.

Familj: Döttrarna Nora, 14 och Ella, 11 år.

Bor: Mariekäll.

Yrke: Golvläggare. Styrke- och fystränare åt Tumba handboll och Simon Tibbling. Tidigare bland annat Södertälje Kings, SSK:s juniorlag, Assyriska och Syrianska.

Bakgrund: Olas pappa är Inge Johansson som har varit SSK:s fystränare och förbundskapten i tyngdlyftning.

Mat Ola undviker: ”Frukt innehåller massor med socker, det försöker jag undvika”, säger Ola som även märkt att han sover bättre om han undviker kolhydrater på kvällen och istället äter proteiner och fett.

Diabetes i fokus

Diabetes melletius är inte en sjukdom utan flera. Allt fler får diabetes. Mer än 400 000 svenskar har diabetes. 85–90 procent har typ 2-diabetes men mörkertalet kan vara stort. Var tredje typ 2-diabetiker tros ha sjukdomen utan att ha fått diagnosen. Typ 1-diabetes har ökat med 50 procent på 20 år. Allt fler barn drabbas, cirka 800 barn får typ 1-diabetes varje år.

Diabetes innebär att kroppen helt eller delvis slutat producera insulin. Det är viktigt med rätt behandling annars kan man få skador på ögon, fötter, njurar samt hjärta och kärl. Antalet komplikationer har minskat de senaste åren.

Typ 1-diabetes kräver livslång insulinbehandling. Vid typ 2-diabetes kan det ibland räcka med förändrade matvanor och ökad fysisk aktivitet, i kombination med tablettbehandling och eventuellt insulinbehandling.

Orsaken till diabetes är inte känd. Både arv och miljö spelar in och forskning

på området pågår. Världshälsodagen är instiftad av World Health Organization (WHO) och uppmärksammas den 7 april.

Källa: Storstockholms diabetesförening