Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Världen färgas orange – i kamp mot kvinnovåld

I söndags inleddes den årliga aktionen 16 dagar mot kvinnovåld, vilket uppmärksammas bland annat genom att lysa upp byggnader världen över i orange – såsom Globen i Stockholm.

Organisationen Zonta international med cirka 30 000 medlemmar manifesterar detta genom kampanjen Zonta says no – vi zontor säger nej till våld mot kvinnor och nej till barnäktenskap.

I Sverige och Lettland finns närmare 2 000 medlemmar med stort engagemang i denna fråga. Zonta international är en ledande global organisation av personer från olika yrkesgrupper som arbetar för att främja kvinnors rättigheter genom stödjande insatser och påverkansarbete. En grundläggande mänsklig rättighet är att slippa utsättas för våld.

Hur ser det ut i Södertälje kommun? År 2017 polisanmäldes 336 brott mot kvinnor över 18 år, enligt Brottsförebyggande rådet, Brå. Siffror som stämmer till eftertanke.

Vad är Zontas mål? Vi vill att våld, hot och trakasserier mot kvinnor ska upphöra. Barn ska inte kunna ingå äktenskap före myndighetsdagen eller mot sin vilja. Varför vill vi detta? Vi anser att alla kvinnor ska kunna leva ett liv utan risk för våld, hot eller trakasserier.

I många länder, även i Sverige, berövas flickor sin barndom och självbestämmande och förlorar sin rätt till utbildning och ett värdigt liv.

Alla barn ska få möjlighet att vara barn och inte riskeras att bli bortgifta. I många länder, även i Sverige, berövas flickor sin barndom och självbestämmande och förlorar sin rätt till utbildning och ett värdigt liv.

Hur ska detta uppnås? Vi vill att hela samhället genom släkt, vänner och bekanta, skolor och andra myndigheter informerar om gällande lagar och rätten till hjälp.

Vi vill att alla vågar agera vid misstanke om brott. Fråga brottsoffret om du kan göra något och vid allvarlig misstanke kontakta polisen. Vi vill att rättsvårdande myndigheter aktivt arbetar för att misstänkta brott utreds och snabbt avgörs i domstol. Tillsammans kan vi förändra –hjälper du oss?

Ingrid Linder

klubbpresident i Södertälje Zontaklubb , Zonta international District 21

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare