Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Världen behöver fler av Angela Merkels kaliber

Angela Merkel, kvinnan som under 2015 visat ett utomordentligt starkt och tydligt ledarskap, har nu i ensamt majestät blivit utsedd till den ärofyllda titeln årets person av Time magazine.

Anledningen är tydlig: När Europa efterfrågat politiskt mod, har hon aldrig tvekat, utan snarare visat, inte bara tyskarna, utan resten av omvärlden, att politik handlar om mer än vilja.

Merkel, eller Mutti (mamma), som tyskarna kallar henne, prisas för sina insatser i flykting-frågan och för hennes stora ansvarstagande för eurosamarbetet. Om vi väljer att enbart fokusera på flyktingfrågan, ligger utmärkelsen helt rätt i tiden.

Merkels engagemang för flyktingar på väg till EU har varit omfattande och generöst, men också hårt kritiserat. Särskilt islamkritiska rörelsen Pegida har vuxit sig allt starkare i takt med att invandringen ökat.

Men även kritiken från egna partiet, CDU, har vuxit sig så stark att hennes finansminister, Schäuble, uttalat sig öppet kritisk mot den förda politiken.

Men Merkel har aldrig svajat särskilt betänkligt. Det är fler politiker av hennes kaliber som världen behöver. Merkel står för värderingar Time magazine vill visa oss alla behövs i utmanande tider av kraftig polarisering.

Angela Merkel har inte bara lyckats med konststycket att företräda européerna, utan också ställa värderingar som humanism och tolerans högst på den politiska agendan. Och inför ett ibland inte lika övertygat politiskt etablissemang som i stället hukat bakom murbyggen, har Merkel visat upp ett Tyskland under förändring. En förändring som aldrig varit möjlig med en annan förbundskansler.

Själva essensen i framgången bakom Merkels politik ligger enligt egen utsago i uppväxten i östra Tyskland, en uppväxt som gett henne perspektiv på att Tyskland är ett stort land bestående av vitt skilda politiska åsikter.

Att lyckas inspirera tyskarna och få dem att, i stället för att vilja se landsgränser, flytta de mentala gränserna, och hela tiden förändras lite mer, är storartat om vi betänker vilken era vi lever i.

Så gör enbart stora politiska ledare, och därför förtjänar Angela Merkel mer än någon annan i år, utmärkelsen årets person.