Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varje minut räknas – gör det enkelt att röra på sig

Annons

Vi är mindre fysiskt aktiva, vår kondition har blivit sämre och allt fler uppger att de är överviktiga eller feta. Men det finns ett enkelt botemedel: motion.

Nya forskningsrön från USA visar att varje minut av fysisk aktivitet har avgörande nytta för hälsan. Nu måste kommuner, företag och skolor göra det lättare att röra på sig.

Anmäl text- och faktafel

Sverige har länge varit ett föregångsland när det gäller folkhälsa, med en befolkning som relativt sett är hälsosam, frisk och långlivad. I kombination med de framsteg som gjorts inom forskningen har det bidragit till att dödligheten i hjärt- och kärlsjukdom – som är vår vanligaste dödsorsak – nästan halverats på 20 år.

Men nu riskerar vår egen livsstil att slå undan benen för de framgångar vi lyckats uppnå. Sedan 1980-talet har andelen svenskar med fetma tredubblats, och i Nationella folkhälsoenkäten 2018 uppgav 45 procent av invånarna i Stockholms län att de är överviktiga eller feta.

Nyligen visade en omfattande studie att nästan hälften av alla svenskar i åldrarna 18–79 år har en hälsofarligt dålig kondition, och svenska ungdomar är i dag mindre fysiskt aktiva än EU-snittet.

Dessutom visar Hjärt-Lungfondens världsunika befolkningsstudie Scapis att hälsa är en klassfråga. 50–64-åringar som bor i områden kännetecknade av låg utbildning och dålig ekonomi är mer drabbade av riskfaktorer för hjärt- och kärlsjukdomar, såsom fetma, diabetes och högt blodtryck.

Forskning visar att fysiskt aktiva personer minskar sin risk för hjärt- och kärlsjukdom med upp till 30 procent

Den glada nyheten är att vi alla har makt att bryta den här negativa utvecklingen – och att det inte behöver vara så svårt. Forskning visar att fysiskt aktiva personer minskar sin risk för hjärt- och kärlsjukdom med upp till 30 procent och en ny rapport från USA slår fast att varje minut av fysisk aktivitet räknas. ”Hälsovinsterna börjar omedelbart efter träning, och även korta stunder av fysisk aktivitet gör skillnad”, skriver U.S. Department of Health and Human Services i en sammanfattning av den senaste forskningen.

Att göra det lättare för människor att röra på sig är ett sätt att minska sjukvårdskostnaderna och öka jämlikheten – samtidigt som människor får förutsättningar att må bättre och leva längre. Detta är inte minst viktigt för barn och ungdomar. Om goda motionsvanor kan etableras tidigt i livet mer än fördubblas sannolikheten att man är fysiskt aktiv senare i livet.

Hjärt-Lungfonden vill därför uppmana Stockholms läns kommuner, landsting, företag och skolor att öka medvetenheten om vinsterna av att röra på sig. Samtidigt kan varje stockholmare själv öka möjligheterna till ett långt och friskt liv genom små, enkla förändringar i vardagen. Varje minut räknas.

Kristina Sparreljung

generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden

Jan Nilsson

ordförande för Hjärt-Lungfondens forskningsråd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel