Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vargungar bekräftas av länsstyrelsen

Under 2015 har vargarna i Sjundareviret varit en het följetong. Länge har inte länsstyrelsen kunnat bekräfta ungar i reviret. Förrän nu.

Annons

På tisdagskvällen meddelade länsstyrelsen att man har fångat två vargungar som har fötts i Sjundareviret på bild. Obduktionsrapporten från vargtiken som sköts i höstas visar att det som mest kan ha fötts sex valpar under våren 2015.

Länsstyrelsen skriver på sin hemsida att det sedan i våras funnits indikationer på att vargar valpar fötts i nybildade vargreviret, det så kallade Sjundareviret, som ligger i den södra länsdelen på gränsen till Södermanland.

Det är med sina viltkameror som länsstyrelsen nu fångat två ungar på bild.

– Vi har foton på två vargar från våra viltkameror i Sjundareviret. Vår bedömning, vilken stöds av Viltskadecenter, är att det rör sig om två valpar. Det gör att vi nu kan fastställa att det varit föryngring i reviret, säger Arne Söderberg, rovdjurshandläggare vid länsstyrelsen, på hemsidan.

Redan i augusti publicerade LT ljudupptagning av det som skulle vara ungar i Sjundareviret.

Tiken i föräldraparet sköts av en hundägare i september. Arne Söderberg säger att det inte går att säga exakt hur många ungar som finns eller har funnits i reviret, men efter obduktionen av tiken går det att säga att det fötts som mest sex ungar, varav minst två har överlevt.