Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vargungar bekräftas av länsstyrelsen

Under 2015 har vargarna i Sjundareviret varit en het följetong. Länge har inte länsstyrelsen kunnat bekräfta ungar i reviret. Förrän nu.

På tisdagskvällen meddelade länsstyrelsen att man har fångat två vargungar som har fötts i Sjundareviret på bild. Obduktionsrapporten från vargtiken som sköts i höstas visar att det som mest kan ha fötts sex valpar under våren 2015.

Länsstyrelsen skriver på sin hemsida att det sedan i våras funnits indikationer på att vargar valpar fötts i nybildade vargreviret, det så kallade Sjundareviret, som ligger i den södra länsdelen på gränsen till Södermanland.

Det är med sina viltkameror som länsstyrelsen nu fångat två ungar på bild.

– Vi har foton på två vargar från våra viltkameror i Sjundareviret. Vår bedömning, vilken stöds av Viltskadecenter, är att det rör sig om två valpar. Det gör att vi nu kan fastställa att det varit föryngring i reviret, säger Arne Söderberg, rovdjurshandläggare vid länsstyrelsen, på hemsidan.

Redan i augusti publicerade LT ljudupptagning av det som skulle vara ungar i Sjundareviret.

Tiken i föräldraparet sköts av en hundägare i september. Arne Söderberg säger att det inte går att säga exakt hur många ungar som finns eller har funnits i reviret, men efter obduktionen av tiken går det att säga att det fötts som mest sex ungar, varav minst två har överlevt.