Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vargpar synligt vid Långsjön

Det är inte ofta det här kärleksparet ses tillsammans. Men nu har traktens vargpar gjort det.

– En observatör ringde oss. Han såg vargarna tillsammans. Den ena är betydligt ljusare än den andra och det stämmer bra överens med tidigare observationer. Det här är mycket intressant, säger Arne Söderberg vargspårare vid länsstyrelsen i Stockholm.

Det var i torsdags som djuren dök upp vid Långsjön i Taxinge i Nykvarns kommun. Observatören hade möjlighet att följa vargparet under tio minuter på bara 50 meters avstånd.

Tidigare i vinter har insamlad spillning dna-analyserats. Länsstyrelsen har då fått bekräftat att det handlar om ett revirmarkerande par, som ursprungligen kommer från varsitt revir i Värmland.

Enligt Arne Söderberg är hanen född 2012 eller möjligen 2013, medan tiken är född 2013.

Tiken har även löpt och det är inte alls omöjligt att vargfamiljen får nytillskott under våren. Länsstyrelsen har nyligen bjudit in fårägare och jaktlag för att informera om hur man kan förebygga vargattacker på djuren. Något som dock inte har hänt.

– Det finns inga sådana rapporter alls om att de här två vargarna skulle ha tagit ett enda tamdjur och det är såklart jättepositivt.

– Men många är ändå oroliga. För att förebygga kan man ansöka om att sätta upp rovdjurssäkert stängsel. Det är mycket effektivt och minskar riskerna drastiskt, säger Arne Söderberg.

Missa inte vårt klipp från tidigare i vintras då vi följde med Länsstyrelsens experter på vargspårning!