Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vargjakten i Sjunda igång – och överklagad

Först kom beskedet om skyddsjakt på varg i Mölnboskogarna. Sedan dröjde det inte mer än en dryg timme innan beslutet var överklagat. Och jakten, den är redan i gång.

Länsstyrelsen i Stockholm fattade på tisdagen beslut om skyddsjakt på en varg i Sjundaområdet, skogarna runt Mölnbo, från Järna till Gnesta. Skyddsjakten gäller ett djur och är tillåten från och med i dag till och med den 10 juni i år.

Beslutet har fattats för att minska risken för skada på tamdjur.

– Länsstyrelsen bedömer att det finns en stor risk att fårbesättningarna i skyddsjaktsområdet utsätts för vargangrepp när de nu släpps ut på bete. Länsstyrelsen ser i nuläget inga andra möjliga lösningar för att förhindra allvarlig skada, säger Göran Åström som är miljödirektör på länsstyrelsen.

Efter att beslutet fattats dröjde det bara timmar innan jaktledare Anders Broby från Svenska jägareförbundet och ett antal jägare var i gång.

När LT talar med Anders Broby på tisdagseftermiddagen har ingen varg siktats. Men förutsättningarna för att lyckas nu är betydligt bättre än under den resultatlösa skyddsjakten i höstas.

– Vill man att en varg ska skjutas måste man ha villkor som gör det möjligt att lyckas. Det förra var inget bra beslut – det nya är betydligt bättre. Den avgörande skillnaden är storleken på området, säger Anders Broby.

I höstas fick jakten bedrivas runt Molstabergs säteri, nu på ett betydligt större område upp mot Yngern och ner mot Långsjöns södra del.

Kommer ni att lyckas?– Ja, det tror jag. Det borde vi, säger Anders Broby.

Skyddsjakten får altlså bedrivas som längst fram till den 10 juni. Syftet är att minska risken för skador på tamdjur. Flera hundra lamm släpps snart ut i hagarna i området, runt 600 bara på Molstabergs säteri.

Elisabeth Aschan på Molstaberg har efterlyst skyddsjakt redan sedan den andra vargattacken i somras.

– Det är bra att länsstyrelsen har fattat beslut om skyddsjakt på eget initiativ, även om jag kan tycka att det är 80 får för sent.

– Deras uppdrag är ju faktiskt också att se till att man kan bo och bedriva verksamhet på landet och att vi har öppna landskap, säger Elisabeth Aschan.

2015 drabbades Molstaberg av elva vargattacker och även på andra gårdar dödades får – totalt ett 80-tal.

Elisabeth Aschan tycker inte att det går att ha ett vargrevir i trakten med tanke på alla tamdjur.

– Spontant tänker jag: Varför jakt på bara en varg? Vad skulle det ändra? De övriga tycker fortfarande om att äta får, säger Elisabeth Aschan.

På Molstaberg har cirka 600 lamm fötts sedan den 8 mars. När de snart släpps ut finns en stor oro för nya vargattacker. I fjol dödades närmare 80 får i elva attacker på Molstaberg samt några på andra gårdar.

Indikationer från början av året pekar på att det finns tre valpar i Sjundareviret. I höstas fanns även en fjärde, har dna-analyser visat. Vargtiken sköts i höstas, medan hanen är försvunnen.

Nu är läget mer oklart – i söndags observerades en varg som vandrade söderut förbi Tystberga och Sjösa utanför Nyköping.

– Vi kan i dagsläget inte säga hur många vargar som finns kvar, säger Arne Söderberg, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen.

Beslutet om skyddsjakt kan överklagas till förvaltningsrätten – och det dröjde inte lång tid innan ett överklagande kom in. Wolf association Sweden motsätter sig skyddsjakten och vill att den avbryts omedelbart i väntan på rättens prövning.

Organisationen anser att Molstaberg i fjol borde ha gjort mer för att skydda sina djur och att skyddsjakt i så fall inte hade behövts nu.

Skyddsjaktsområdet sträcker sig mellan länsgränsen i söder och väster, gränsen mellan Södertälje och Nykvarns kommuner i norr, i öster Nykvarnsvägen fram till E4:an samt E4:an till länsgränsen. Naturreservaten Stora Envättern, Vattgruvsmossen, Stora Alsjön, Skogstorp, Grottberget och Moraåns dalgång är undantagna från skyddsjaktsområdet.

Attacker, skyddsjakt och brottsmisstankar

Vintern 2014–2015 flyttade ett vargpar in i skogarna mellan Mölnbo, Järna och Nykvarn.

I området finns 50-talet fårbesättningar.

Sommaren 2015 skedde den första attacken mot fåren på Molstabergs säteri. Den följdes av ytterligare tio, samt några på andra gårdar. Totalt dödades 80-talet får.

En resultatlös skyddsjakt anordnades. Senare sköts vargtiken av en man som är misstänkt för jaktbrott.

I november polisanmäldes fårägarna på Molstaberg för att inte nog ha skyddat sina djur. De friades snabbt. Varghanen är försvunnen. I höstas fanns fyra valpar i reviret, i början av 2016 minst tre.

På tisdagen beslutades om skyddsjakt på en varg.

Skyddsjaktsområdet begränsas av länsgränsen i söder och väster, gränsen mellan Södertälje och Nykvarn samt Nykvarnsvägen i norr och E4:an i öster.