Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vargexperten: "Det finns en liten chans"

Det är inte första gången någon tror sig se varg i Södertälje. Och enligt länsstyrelsen finns det alltid en liten chans att det rör sig varg i våra trakter.

Annons
Varg i Fornhöjden? Ja, kanske. Men den här är fotograferad på Skansen.

Som LT skrev i går påstod sig någon ha sett ett vargpar i området kring Fornhöjden. Polisen fick in tipset vid 17-tiden och bedömde tipsaren som trovärdig.

Några bildbevis finns dock inte och enligt länsstyrelsen är det svårt att avgöra om observationen stämmer eller inte så länge det inte finns bildbevis.

- Men det finns en liten chans, säger Eva Hedberg, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen, som minns hur bland annat en varg blev påkörd av en bil utanför Enhörna 2005.

Den gången var det en av länsstyrelsen märkt varg. Och det är dokumenterat att varg rör sig i Södertälje- och Nykvarntrakten med jämna mellanrum. Men oftast rör det sig om hundar.

- Vargar uppför sig inte som hundar, de nosar inte omkring och kissar på saker. De är inte rädda för människor, det har de inte anledning att vara, men det är ovanligt att vargar söker upp människor, säger Eva Hedberg.

Men länsstyrelsen gjorde för bara två veckor sedan en inventering av trakterna i södra Stockholms län tillsammans med Jägarförbundet, och då påträffades inga spår av varg. Det mest spännande spåret då var ett lodjur i Nykvarn.

- Men oavsett om den här observationen (i Fornhöjden) stämmer eller inte så kan det dyka upp vandringsvargar i området. Vi vet att de kan röra sig långa sträckor, säger Eva Hedberg.

Vad ska man göra om man tror sig se en varg?- Ta en bild! De flesta har ju med sig en kamera i dag. Även dåliga bilder kan funka, för att kanske utesluta att det är en varg, säger Eva Hedberg.

- Är det dagtid kan man ringa länsstyrelsen eller rapportera in sin observation på rovobs.se och så kan vi komma ut och kvalitetssäkra spåret. Men är det inne i samhället är det oftast svårt att följa upp spår på marken, i skogen är det lättare, säger Eva Hedberg.

Hör av dig till LT på [email protected] eller 08-550 673 00.

Har du sett vargparet i Fornhöjden?

Annons