Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det som den senaste tiden utspelat sig på Molstabergs säteri med ett stort antal dödade och lemlästade får, borde stämma till eftertanke. Vad är det som sker i dagens Sverige? Hittills har ingen haft vilja eller förmåga att söka och beskriva verkligheten.

Det är tidstypiskt för dagens Sverige att de som drabbats och sett förödelsen, med i sista omgången ett 60-tal plågade och lemlästade husdjur, uttalar sig försiktigt. Ändå framgår det tydligt att de berörda djurägarna och deras vänner och grannar är skrämda till tystnad. En företrädare för den drabbade gården säger: ”Det är många som inte vill eller vågar framträda med namn och bild. Jag själv har redan fått anonyma samtal nu, det får man räkna med och det kan handla om rena dödshot. Det har exempelvis gått så långt att ingen här på gården har sociala medier.”

För dig som är prenumerant och pluskund [+]: 3 000 personer kräver skyddsjakt på Sjundavargar: ”Vi känner ett enormt stöd från omgivningen”

Vad är det som pågår i dagens Sverige? På Molstabergs säteri med en välskött fåravel om ett tusental får? På tusentals andra gårdar i Sverige med tamdjursbesättningar? Eller i norr med samernas mot rovdjur helt oskyddade renar?

Förenklat kan verkligheten och det som händer sammanfattas i några attsatser:

• att landets djurägare allt oftare drabbas av vidriga tragedier med döda och extremt plågade tamdjur. Djurägarna drabbas därjämte av stora ekonomiska förluster.

• att de rovdjursangripna tamdjuren utsätts för ohyggliga lidanden med politikers och myndigheters goda minne. Djurskyddslag och brottsbalk undantas i dessa avseenden.

• att den politiska verksamheten i fråga om rovdjur (varg) är totalt lamslagen. I Sveriges riksdag har ett flertal ledamöter uttalat att ”det skulle vara politiskt självmord att ifrågasätta den förda vargpolitiken”. Det låter skrämmande likt de förhållanden som Sverige ihärdigt kritiserar andra länder för med förtryck av oliktänkande och falsk verklighetsbeskrivning.

• att Sverige bränner miljarder av skattepengar årligen på en ohållbar vargpolitik, där samtliga inblandade myndigheter systematiskt bokför kostnaderna för vargpolitiken på neutrala konton. Därmed tror Svensson i Stockholm, Nilsson i Göteborg och Jönsson i Malmö (och alla andra) att den svenska vargpolitiken är gratis.

Att jaga hederliga tamdjursägare tillåter resurserna, men när djurägarna blir angripna finns inga resurser.

• att den flitigt diskuterade polisbristen upphör om någon sprider rykte om att en eventuell vargjakt misstänks ha förekommit. Den 2,5 år långa brottsutredningen om vargen som sköts nära Molstaberg för att skydda en angripen hund, och som ledde till en tre dagar lång resultatlös huvudförhandling i Södertälje tingsrätt nyligen, är ett påtagligt exempel på kvalificerat maktmissbruk och dolt slöseri av stora belopp skattemedel. Att jaga hederliga tamdjursägare tillåter resurserna, men när djurägarna blir angripna finns inga resurser.

Den redovisning av dagens vargsituation som återgetts här ovan, härrör från min 50-åriga verksamhet som praktiserande jurist med jakt och viltvård som huvuddel. Därjämte har jag som utredare och sakkunnig under 30 år varit med om att utreda och utforma den nuvarande lagstiftningen om jakt och viltvård i Sverige. Samtidigt har jag varit rådgivare till den ryska (tidigare sovjetiska) viltförvaltningen och delvis till den ryska regeringen i jakt- och viltvårdsfrågor.

Läs Tomas Karlsson: Tragiskt att staten sviker när lammen tystnar

När jag detaljerat började beskriva alla regler, restriktioner, förbud och rättslöshet som gäller ifråga om svenska markägarnas kraftigt beskurna äganderätt och jakträtt, och slutligen nämnde att vargen var fredad i Sverige, kom ryssarnas spontana reaktion: ”Det här är värre än vad vi har dragits med i 80 år – det vill vi inte ha tillbaka.”

Bernt Lindqvist

före detta förbundsjurist, svensk och rysk jaktlagsutredare, samt hedersledamot av den federala ryska viltförvaltningen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel