Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varför tiger regeringen?

Det är dags för oss svenskar att sätta ner foten. Svenska folket borde inte acceptera att vår personliga integritet systematiskt kränks både av stat och av storföretag.

När FRA-debatten var som hetast kallades Piratpartiet för foliehattar och konspirationsteoretiker, men nu är det alltså tydligt att våra farhågor var befogade.

Övervakningssamhället är här och byggs upp allt snabbare. Staten vet i dag mer om vanliga medborgare än vad forna diktaturer som DDR någonsin kunde drömma om.

I dagarna avslöjades att amerikanska regeringen massövervakat enskilda människor i samarbete med Facebook, Google, Microsoft, Yahoo och andra populära nättjänster.

Skandalen rullas nu ut som en nyhet i hela världen och somliga menar att det är en värre skandal än Watergate 1972 som tvingade president Nixon att avgå.

Ordet vi ska lägga på tungan i dag är korporativism – stat och företag samarbetar i ett omfattande övergrepp på våra rättigheter, våra privatliv och personliga integritet offras.

I Europa har flera politiker reagerat över det amerikanska hotet mot vanliga medborgares rätt till privatliv.

I Tyskland tänker förbundskansler Angela Merkel kalla till sig president Barack Obama för att diskutera hur tyskarnas integritet skyddas och i England sker samma sak.

Varför tiger den svenska regeringen i frågan? Varför utkräver inte riksdagen raka svar på hur svenskarnas integritet skyddas?

Varför ska vi vara så beroende av modet hos hjältar såsom Bradley Manning, Daniel Ellsberg och nu senast Edward Snowden, för att få reda på omfattningen av hur våra privatliv lämnas ut till företag och myndigheter?

Borde det inte vara politikernas ansvar att se till att medborgarnas intressen, rättigheter och säkerhet sätts i första hand? Varför tillåter våra makthavare att svenska folkets integritet kränks på detta sätt?

Regeringen säger att vi behöver FRA och Datalagringsdirektivets övervakning av vanliga människor för att bekämpa terrorister. Men när främmande makter begår brott mot vanliga människor, är det plötsligt rättfärdigat då?

Det är uppenbart att försvarsminister Karin Enström och utrikesminister Carl Bildt ingenting tänker göra för att hindra utförsäljningen av svenskarnas privatliv till främmande makt.

Faktum är att det finns skäl att tro att det sker med deras goda vilja. Det är dags för oss svenskar att sätta ner foten och kräva att få en regering och riksdag som gör sitt jobb. En regering och riksdag som ser till svenskarnas intresse och skyddar vår rätt till personlig integritet, även på nätet.

ordförande Piratpartiet Stockholms län

Isabelle Danielsson

styrelseledamot Piratpartiet

David Midhage

styrelseledamot Ung Pirat

Leo Rudberg

vice kampanjansvarig Ung Pirat

Erik Lönroth

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel