Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varför tar det sådan tid att ordna äldreboendeplatser?

Äldreomsorgen kommer Södertälje kommun att satsa på, påtagligt och rejält. Planerna är klara och koncisa. Utifrån fakta kan vi dock relativt enkelt konstatera att de nya moderna särskilda boenden som ska vara klara 2021 och 2023 inte blir det – nybyggnationerna är kraftigt försenade. Inget bygge är ens påbörjat. Det blir ingen inflyttning 2021 och 2023.

Anmäl text- och faktafel

Särskilt boende är eftersökt. Antalet personer 80 år och mer är här i Södertälje nära nog 4 000 nu. Om blott några år kommer de vara 5 000 individer. I dag finns 506 tillgängliga lägenheter för särskilt boende. Äldreomsorgstjänstemännen har uttalat att för år 2021 kommer det behövas 560 platser. För år 2023 kommer behovet vara 614.

Nytt ska förstås byggas men de planerna är ännu insvepta i en rad frågetecken. Det tar ohyggligt lång tid från tanke till färdiga hus. Viljan finns förvisso men man kan undra över varför det tar sådan tid. Och blickar vi ut och runt ser vi själva hur stora köplador växer upp som svampar. Varför kan de?

Till det ska mellanboenden också se dagens ljus här i Södertälje. Bra. Men hur ska dessa boenden egentligen vara beskaffade? Ingen har i dag gett något tydligt svar på detta. Och det förefaller även vara alldeles för trångt i dörren för att få plats på de särskilda boendena. Alldeles för svårt att få plats.

Visst är det extremt dyrt, men med 5 000 äldre 80-åringar behövs det plats. Och dement kan man också bli betydligt tidigare än man fyllt 80 år. Det händer verkligen. Den 79-årige man jag tagit upp tidigare förvägrades plats. Trots att han fick förflytta sig med handflatorna utmed väggar inomhus för att han var blind. Tack och lov ändrade Förvaltningsrätten det beslutet. Nu har han plats. Tack för det. Men hur trångt är det att komma in genom insläppet till särskilt boende? Hur sjuk och eländig måste man vara för att få plats?

Det byggs inte alls i den trakt som skulle behövas. Och det byggs också märkligt nog bara en byggnation i taget. År 2023 passerar vi 100 000 innevånare i Södertälje, enligt prognosen. Det kommer inom kort vara 5000 personer som är 80 år eller mer. Kommer det då räcka med 614 platser enligt planen? Och ska den hemtjänst vi har klara av allt detta som stundar?

Är det på fullaste allvar vi ska skicka dementa Södertäljebor till Skåne för att vi själva inte har byggt?

I dag väntar nära nog 70 individer på plats på särskilt boende, 25 av dessa är nu temporärt placerade i externa boenden. Och de externa boendena för dementa återfinns framöver i Flemingsberg, Tungelsta, Skärholmen, Upplands Väsby, Älvsjö, Järna, Vittsjö, Eslöv, Bjuv och så vidare.

Är det på fullaste allvar vi ska skicka dementa Södertäljebor till Skåne för att vi själva inte har byggt? Hemtjänsten ska dra ett allt tyngre lass och i dag talas det luddigt om digitala hjälpmedel. Nio av tio åttioåringar förväntas klara sig i det egna hemmet. Ska vi verkligen tro på det?

Anders Hammarlind

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel